Krostata z jagodno marmelado
Print Friendly, PDF & Email

Krostata z jagodno marmelado je preprost posladek. Njena priprava je drugačna v tem, da ne vsebuje masla in ob okušanju ni tako voljna. Je pa zato bolj “človeku prijazna”. Namesto masla je v receptu vanilijev jogurt. Za osvežitev poskrbi limonina lupinica, sicer pa je to to. Sestavine se lepo povežejo, le pregnesti jih je treba kar energično in kar z rokama. Preprosto in enostavno.

Pripomočki za pripravo krostate z jagodno marmelado

  • skleda za testo
  • folija za živila
  • valjar
  • kolesce za razrez
  • žlica
  • pekač premera 25 cm
  • peki papir

Sestavine za pripravo jagodne krostate z marmelado

za 6 oseb

za testo

  • 220 g moke
  • 35 g jedilnega škroba
  • 1 žlička pecilnega praška
  • limonina lupinica
  • 60 g sladkorja
  • 125 g vanilijevega jogurta
  • 2 rumenjaka
  • sol

za namaz

  • 100 g jagodne marmelade

Postopek priprave krostate z jagodno marmelado

Začnemo s pripravo testa in sicer v večjo skledo presejemo moko, nato pa kar pogumno dodamo še čisto vse preostale sestavine, ki so potrebne za testo. Roki si pomokamo in vgnetemo kar z njima. Kroglo testa ovijemo v folijo za živila in pustimo počivati eno uro.

Po počitku na pomokanem pultu testo razvaljamo. Z obodom pekača, v katerem bomo pekli, si pomagamo narediti krog. Izrežemo 2 cm večji krog, kot je premer dna pekača. Obrezano testo ponovno malce pregnetemo, razvaljamo in izrežemo trakove, ki jih bomo položili po vrhu namazane marmelade.

Krog testa po celotnem obodu zarežemo na  2 cm dolge in 1 cm široke trakce, kot prikazuje fotografija. 

Potem začnemo zavijati. Vzamemo dva trakca in položimo enega čez drugega, vzamemo naslednja dva in ponovno položimo enega čez drugega. To ponavljamo preko celega oboda. Robove prepognjenih trakcev s prsti rahlo pritisnemo navzdol.

Pekač obložimo s peki papirjem in nanj položimo testo. Namažemo z jagodno marmelado in položimo čez trakove. Pečico segrejemo na 175 stopinj Celzija in pečemo klasično približno 35 minut.

Ko je krostata z jagodno marmelado pečena, jo ohladimo. Po želji lahko potresemo s sladkorjem v prahu. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

kuharcaKsenija

Sem vesela, pozitivna oseba, ki rada kuha in peče. Rada preizkusim ali dodelam po svoje kakšen nov recept. V veliko zadovoljstvo mi je postreči obed za mojo družino in moram reči, da so vedno zadovoljni. Prepričana sem, da se z nekaj truda da doseči pestrost in raznolikost obrokov. Poleg kuhanja imam rada gibanje v naravi, veliko tečem, saj so traili moja strast. V največji ponos sta mi pa moji dve hčeri.

Dodaj odgovor