Limonina skutina torta
Print Friendly, PDF & Email

Limonina skutina torta je zelo okusna in osvežujoča sladica, ki super paše kot popoldnevna sladica, ali le sladek prigrizek, s skodelico čaja. Ravno prav kisla in sladka, čudovit posladek! 🙂

limonina-skutina-torta-10

Limonina skutina torta – pripomočki:

  • kuhinjska pečica
  • štedilnik
  • električni mešalnik
  • žlica
  • skledica
  • skleda
  • pladenj ali večji krožnik
  • okrogel pekač, premera cca. 20 cm
  • žlička
  • ožemalnik citrusov
  • kuhinjska tehtnica
  • ribežen
  • papir za peko
  • metlica
  • srednje velika kozica
  • manjša kozica
  • cedilo

Limonina skutina torta – sestavine:

Torta:

  • 500 g pasirane skute
  • 2 jajci
  • 1 rumenjak
  • 100 g sladkorja
  • 80 g pšeničnega zdroba
  • sok 1 limone
  • naribana lupinica 1 limone
  • pol žličke sode bikarbone

Limonina krema:

  • 1 jajce
  • 3 rumenjaki
  • 50 g sladkorja
  • sok 1 limone
  • naribana lupinica 1 limone
  • 30 g masla

 

  • maslo ali olje za premazovanje robov
  • 3 – 4 dl vode za kuhanje na pari

Limonina skutina torta – postopek:

Pečico prižgemo, ter jo nastavimo na 180°C. V skledo damo jajci, en rumenjak in sladkor.

limonina-skutina-torta

Penasto vmešamo z električnim mešalnikom.

limonina-skutina-torta-1

Limoni naribamo lupinico, ter jo ožamemo.

limonina-skutina-torta-2

Nato v skledo dodamo še skuto, zdrob, limonin sok, ter naribano limonino lupinico in vse skupaj, spet dobro premešamo z električnim mešalnikom.

limonina-skutina-torta-3

Nazadnje, v maso dodamo še sodo bikarbono in še zadnjič, vse skupaj dobro premešamo z električnim mešalnikom. Pripravimo pekač, dno pekača obložimo s papirjem za peko, ter robove premažemo z maslom ali oljem. Maso zlijemo v pekač in torto pečemo 40 minut, pri 180°C.

limonina-skutina-torta-4

Ko se je torta spekla, jo vzamemo iz pečice, ter jo pustimo, da se rahlo ohladi. Z nožem, previdno obrežemo okoli torte, med torto in pekačem. Pazljivo jo prevrnemo na krožnik, odlupimo ji papir za peko, ter pustimo, da se hladi. Na štedilnik pristavimo srednje veliko kozico, v katero zlijemo cca 3 – 4 dl vode. V manjšo kozico, damo vse sestavine za limonino kremo, razen masla.

limonina-skutina-torta-5

Vse skupaj dobro premešamo z metlico.

limonina-skutina-torta-6

Ko voda v srednje veliki kozici zavre, čezenj postavimo manjšo kozico in vsebino ves čas mešamo, ko se ta kuha nad paro. Kremo kuhamo 5 minut, da se lepo zgosti.

limonina-skutina-torta-7

Nato kozico odstavimo, ter v kremo dodamo maslo, mešamo dokler se ne stopi. Čez skledico, postavimo cedilo in kremo dokler je še vroča precedimo, da iz kreme izločimo naribano limonino lupinico. Pomagamo si z žlico.

limonina-skutina-torta-8

Kremo nato premažemo po vrhu torte, če želite lahko premažete tudi robove, ali pa le pustite, da krema sama malenkost steče po robovih.

limonina-skutina-torta-9

 

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 26 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor