Limonina skutina torta
Limonina skutina torta je zelo okusna in osvežujoča sladica, ki super paše kot popoldnevna sladica, ali le sladek prigrizek, s skodelico čaja. Ravno prav kisla in sladka, čudovit posladek! 🙂
Limonina skutina torta – pripomočki:
- kuhinjska pečica
- štedilnik
- električni mešalnik
- žlica
- skledica
- skleda
- pladenj ali večji krožnik
- okrogel pekač, premera cca. 20 cm
- žlička
- ožemalnik citrusov
- kuhinjska tehtnica
- ribežen
- papir za peko
- metlica
- srednje velika kozica
- manjša kozica
- cedilo
Limonina skutina torta – sestavine:
Torta:
- 500 g pasirane skute
- 2 jajci
- 1 rumenjak
- 100 g sladkorja
- 80 g pšeničnega zdroba
- sok 1 limone
- naribana lupinica 1 limone
- pol žličke sode bikarbone
Limonina krema:
- 1 jajce
- 3 rumenjaki
- 50 g sladkorja
- sok 1 limone
- naribana lupinica 1 limone
- 30 g masla
- maslo ali olje za premazovanje robov
- 3 – 4 dl vode za kuhanje na pari
Limonina skutina torta – postopek:
Pečico prižgemo, ter jo nastavimo na 180°C. V skledo damo jajci, en rumenjak in sladkor.
Penasto vmešamo z električnim mešalnikom.
Limoni naribamo lupinico, ter jo ožamemo.
Nato v skledo dodamo še skuto, zdrob, limonin sok, ter naribano limonino lupinico in vse skupaj, spet dobro premešamo z električnim mešalnikom.
Nazadnje, v maso dodamo še sodo bikarbono in še zadnjič, vse skupaj dobro premešamo z električnim mešalnikom. Pripravimo pekač, dno pekača obložimo s papirjem za peko, ter robove premažemo z maslom ali oljem. Maso zlijemo v pekač in torto pečemo 40 minut, pri 180°C.
Ko se je torta spekla, jo vzamemo iz pečice, ter jo pustimo, da se rahlo ohladi. Z nožem, previdno obrežemo okoli torte, med torto in pekačem. Pazljivo jo prevrnemo na krožnik, odlupimo ji papir za peko, ter pustimo, da se hladi. Na štedilnik pristavimo srednje veliko kozico, v katero zlijemo cca 3 – 4 dl vode. V manjšo kozico, damo vse sestavine za limonino kremo, razen masla.
Vse skupaj dobro premešamo z metlico.
Ko voda v srednje veliki kozici zavre, čezenj postavimo manjšo kozico in vsebino ves čas mešamo, ko se ta kuha nad paro. Kremo kuhamo 5 minut, da se lepo zgosti.
Nato kozico odstavimo, ter v kremo dodamo maslo, mešamo dokler se ne stopi. Čez skledico, postavimo cedilo in kremo dokler je še vroča precedimo, da iz kreme izločimo naribano limonino lupinico. Pomagamo si z žlico.
Kremo nato premažemo po vrhu torte, če želite lahko premažete tudi robove, ali pa le pustite, da krema sama malenkost steče po robovih.
Nom nom in dober tek! 😉
-Balubah