Zvite cimetove kitke
Želela sem speči nekaj kvašenega, s čimer bi se posladkali in bi mi pri peki lahko pomagala tudi otroka. Cimet je ena mojih najljubših začimb, sploh za hladnejše dni, zato sem se odločila za cimetov sladki kruhek, ker pa hčerka rada plete kitke, smo naredili zvite cimetove kitke.
Že med peko je tako lepo dišalo po stanovanju, da smo komaj dočakali, da jih bomo lahko poskusili. Tako seveda nismo čakali, da se ohladijo, ampak smo pojedli še tople. Meni je zelo všeč, če kruh hrustlja, cimetove kitke pa so prav take, zato se mi zdijo še boljše. Priprava sploh ni zahtevna in super je, da šele ko so kitke spletene, počakamo, da testo vzhaja. Medtem pa si lahko že skuhamo belo kavo, ki zelo paše zraven.
Pripomočki za zvite cimetove kitke:
- čim večji pekač
Sestavine za zvite cimetove kitke:
Za 9 zvitih kitk:
Za testo:
- 380 g bele pšenične moke tip 400 (in še nekaj moke za valjanje testa)
- 1 dl mleka
- 0,75 dl vode
- 1 žlička sladkorja
- 1/2 kocke kvasa (20 g)
- 1/2 žličke soli
- 3 rumenjaki
Za nadev:
- 50 g masla
- 40 g sladkorja
- 2 žlički cimeta v prahu
Postopek za zvite cimetove kitke:
Zvite cimetove kitke začnemo pripravljati tako, da v skledo natehtamo 380 g bele moke. Pogrejemo 1 dl mleka in 0,5 dl vode, da je mešanica le rahlo topla, ne vroča. Na sredini naredimo jamico, vanjo zlijemo toplo mleko z vodo in ga posujemo z žličko sladkorja. V mleko nadrobimo še 20 g kvasa.
Pustimo, da kvas vzhaja in se začnejo delati mehurčki, kar traja približno 10 minut.
Medtem ubijemo 3 jajca in ločimo rumenjake od beljakov. Ko se kvasec lepo dvigne, rumenjake vlijemo vanj, po moki okoli kvasca pa posujemo pol žličke soli.
Začnemo mesiti testo za zvite cimetove kitke. Lahko gnetemo kar s pomočjo električnega mešalnika. Med mešanjem dolijemo še približno 0,25 dl tople vode. Testo gnetemo dobrih 5 minut.
Ko je testo pripravljeno, ga zvrnemo na pomokan pult. Z valjarjem ga razvaljamo v pravokotnik, debel približno 4 mm.
V kozici stopimo 50 g masla. Z njim premažemo testo.
V skledici zmešamo 40 g sladkorja (uporabila sem običajno beli sladkor) in 2 žlički cimeta.
S cimetovim sladkorjem enakomerno posujemo testo.
Ko testo za zvite cimetove kitke posujemo, ga po dolžini prepognemo, da dobimo “sendvič”. Tega ponovno nekoliko razvaljamo. Poskusimo obdržati čim bolj pravokotno obliko.
Testo nato razrežemo na 9 enakih trakov.
Vsak trak po dolgem dvakrat zarežemo, tako da dobimo 3 ožje trakove, ki se na enem koncu še držijo skupaj. Iz njih nato spletemo kitko.
Cimetovo kitko na koncu zvijemo v krog, da dobimo lep venček. Vsakega posebej položimo na velik teflonast ali s papirjem za peko obložen pekač. Zvite cimetove kitke pustimo stati približno 30 minut, da vzhajajo. Lahko jih pustimo na sobni temperaturi, če imamo v prostoru dovolj toplo, in jih pokrijemo s kuhinjsko krpo ali pa jih postavimo v le rahlo toplo pečico (sama sem jo za 5 minut vklopila na 50 °C, nato pa sem jo izklopila in vanjo postavila pekač s kitkami).
Ko zvite cimetove kitke zrastejo približno za enkrat, jih postavimo v klasično pečico, ogreto na 165 °C. Sama sem jih dala iz pečice za slabih 10 minut, medtem pa se je pečica že segrela. Dala sem jih nazaj vanjo in jih pekla dobrih 20 minut. Pomembno je, da kitke postanejo zlatorjavo zapečene, medtem pa se po kuhinji razleze sladek vonj po cimetu. Takrat so kitke pečene in jih lahko vzamemo iz pečice. Pekač damo na pult in s pomočjo kuhinjske lopatke jih preložimo na leseno desko, kjer se ohladijo – če jih že takoj ne pojemo. 😉
Naj vam kitke teknejo, zraven pa si lahko privoščite še belo kavo.