Jesenski recepti za jedi iz buč
Jesen, kulinarično bogat letni čas, ko nas med drugim razveselijo tudi buče, ki ponujajo veliko možnosti za pripravo. Spodaj so zbrani recepti za jedi iz buč, prek 30 jih je, ki bodo zagotovo popestrili hladnejše mesece s svojo okusnostjo. Vse od različnih kremnih juh, pa tja do narastka, pite, njokov, testenin, polpet, ječmenovke, solate, vafljev, štrukljev, enolončnic …
Juha iz hokaido buče in manga
Juha iz hokaido buče in manga v sebi skriva zanimiv preplet okusov in je, vsaj zame, tista juhica, ki pocrklja tako brbončice kot dušo. Recept najdete TUKAJ.
Bučni njoki v kremni žajbljevi omaki
Posebnega okusa so bučni njoki z žajbljevo omako, zares božanska jed. Njoke lahko skuhate v vodi ali popečete. Recept najdete TUKAJ.
Enolončnica iz buče in sladkega krompirja
Enolončnica iz buče in sladkega krompirja zelo prija v hladnih zimskih dneh. Že samo pogled nanjo, zaradi njene lepe oranžne barve, ki spominja na sonce, kar pogreje. Jed je bogata z začimbami, priprava enostavna. Poleg postrežemo riž, kus kus, kvinojo ali preprosto kos kruha. Recept najdete TUKAJ.
Kremna juha iz maslene buče
Kremna juha iz maslene buče je hitro pripravljena, okusna juha. Vse kar potrebujemo so maslena buča, par začimb in odlična kremna juhica je tu. Recept najdete TUKAJ.
Juha iz hokaido in maslene buče
Ta kremna juha sladkastega okusa in lepe oranžne barve kar poboža moje brbončice, sploh v kombinaciji s kislo smetano in žlico kakovostnega bučnega olja. Recept najdete TUKAJ.
Zapečeno kozličkovo stegno v gobjem prahu in hokaido buči
Zapečeno kozličkovo stegno v gobjem prahu in hokaido buči je aromatična jed v kateri se prepleteni okusi sestavin zlijejo v izjemno bogato celoto. Ob kozarcu izbranega vina in obvezni solati ni več kaj dodati. Recept najdete TUKAJ.
Biftek s hokaido bučo in fižolom iz pečice
Biftek s hokaido bučo in fižolom iz pečice je hranljiva jed polnega, sladkega okusa. Odlika jedi je hitra priprava, uravnotežena hranilna sestava in barvit videz, ki še posebno pogreje zlasti v zimskih dneh. Recept najdete TUKAJ.
Špageti iz buče špagetarice
Buča špagetarica dozori v jeseni in v sebi skriva pravo posebnost. V bistvu po zunanjosti ni nič kaj drugačna od ostalih buč, tudi ko je razpolovimo, nam še ne pokaže svoje posebnosti. Šele ko jo skuhamo, se nam razodene v vsej svoji lepoti in posebnosti. Njeno meso se spremeni v slastne špagete. Recept najdete TUKAJ.
Kremast pire iz buče in krompirja
Iz hokaido ali maslene buče ter z dodatkom krompirja, lahko dobimo odlično prilogo k vsem mesnim ali tudi brezmesnim glavnim jedem. Recept najdete TUKAJ.
Rižota z bučo
Brez dvoma je rižota z bučo zelo preprosta za narediti in je tudi zelo okusna. Recept najdete TUKAJ.
Čajota z ananasom
K njej se odlično poda piščančje meso, riž s karijem ali kuskus kepice. Recept za čajoto z ananasom najdete TUKAJ.
Bučni vaflji
Naredite vaflje malce drugače. Iz hokadiso buče, pirine moke in začimb. Recept najdete TUKAJ.
Domači bučni rezanci
Iz buč oziroma bučnih semen lahko naredite tudi rezance, ki jih lahko uporabite kot jušni vložek, samostojen obrok ali pa jih posušite in shranite za pozneje. Tudi v sladki omaki se odlično znajdejo. Recept najdete TUKAJ.
Bučni rezanci v puranji omaki s smetano.
Prijeten okus domačih bučnih rezancev po oreščkih, kremasta smetana in hrustljave bučke je nekaj nepozabnega in predvsem zdravega. Recept najdete TUKAJ.
Bučni njoki
Kuhani ali ocvrti, zabeljeni z maslom in drobtinicami ali pa v objemu katere druge omake – v vsakem primeru bodo odlični. Recept najdete TUKAJ.
Pomfri iz hokaido buče
Neverjetno sladek okus buče pomešan z različnimi začimbami vas bo več kot prepričal. Recept najdete TUKAJ.
Bučna juha z lečo
Kremna bučna juha z lečo je nežna juha iz hokaido buče, krompirja in leče ter nekaj začimbami, ki ji dodajo tisti oreškast okus, za piko na i pa poskrbi bučno olje. Da je juha res žametnega okusa, jo spasiramo in ji dodamo še žličko smetane. Recept najdete TUKAJ.
Hokaido buča z mandarinami
Odlična je tudi pečena v pečici, še posebej, če jo prelijemo z marinado iz mandarin. To je prava čarovnija okusov! Recept najdete TUKAJ.
Ječmenova bučna rižota
Ječmenova bučna rižota ali ječmenovka, je zelo enostavna za pripravo, še posebej v jesenskem času, ko so buče najbolj dostopne. Je sladkastega okusa, na koncu ji dodamo popečeno panceto, da se okusi lepo uravnotežijo. Recept najdete TUKAJ.
Bučna juha s praženimi pinjolami
Bučna juha iz hokaido ali muškatne buče je zelo okusna in nasitna predjed. Če pa dodamo še kislo smetano ali popečene pinjole, smo jedi s tem dodali še tisto “piko na i”. Recept najdete TUKAJ.
Pire rumene buče
Očarajo nas že na prvi pogled s svojo izrazito oranžno barvo in poleg tega, da so zeloooooo okusne, so tudi zelo zdrave ter nizko kalorične. Oranžne buče so vir vitaminov C in E, karotena in antioksidantov. Zmanjšujejo tveganje za nastanek raka, v tkivih uravnavajo količino vode, pomagajo hujšati, pospešujejo prebavo, krepijo imunski sistem … Tokrat v pireju, recept najdete TUKAJ.
Kremna bučna juha s pistacijami
Kremna bučna juha s pistacijami je nedvomno eden izmed jesenskih “zadetkov”, tako zaradi svoje preprostosti, kot tudi posebnosti. Najsi gre za družinsko kosilo ali če pridejo na večerjo gosti, kremna bučna juha s pistacijami zagotovo ne bo razočarala. Recept najdete TUKAJ.
Puhast krompirjev narastek z zeljem in bučo
Gre za narastek iz krompirja, ki mu stepena jajca dajo neverjetno puhasto teksturo. Okus dopolnjuje dušeno zelje, za sladkobo in lepo oranžno barvo poskrbi buča, piko na i pa mu daje skorjica iz parmezana. Prava kulinarična harmonija okusov, barv in tekstur! Recept najdete TUKAJ.
Bučni humus
Bučni humus se naredi zelo enostavno, potrebuje le par sestavin. Ponudite ga kot predjed namazanega na kruhu ali krekerjih. Recept najdete TUKAJ.
Bučna pita
Tale pita je odlična kot samostojna jed, zraven lahko postrežemo sezonsko solato, za vse, ki pa imate radi meso, pa je bučna pita odlična priloga. Recept najdete TUKAJ.
Kremna juha iz buče
Kraljica med juhami, ki preseneti vsakogar. Kremno juho iz buče bodo pojedli celo tisti, ki ne marajo juh. Uporabite lahko hokaido ali muškatno bučo, lahko pa tudi masleno.
Recept najdete TUKAJ.
Vegetarijanske nadevane buče
Izdolbene okrogle rumene buče, ki jih izdolbemo, da dobimo užitne skledice napolnimo z nadevom iz zelenjave in leče, čez prelijemo preliv s parmezanom, ki lepo zapečen tvori božansko skorjico. Zraven se prilega pečen krompir ali kakšna druga priloga po našem okusu, seveda pa tudi solata. Recept najdete TUKAJ.
Juha iz buč, bučk in jabolk
Nenavadna kombinacija okusov, ki jo zaokrožijo izbrane začimbe. Recept najdete TUKAJ.
Štruklji z bučno skutnim nadevom
Priprava je enostavna, sestavine preproste. Poskusite jih, naj navdušijo tudi vas! Recept najdete TUKAJ.
Bučna krema za jesenske večere
Bučna krema je idealna tako kot samostojna jed kot tudi za pripravo drugih jedi kot so rižota ali testenine (recept tukaj). V hladilniku jo lahko hranimo 2 dni, lahko pa jo tudi zamrznemo. Recept najdete TUKAJ.
Kašasta juha iz hokaido bučo in zeljem
Takšno juhico lahko pripravimo za toplo predjed, ali pa tudi kakor enolončnico. Recept najdete TUKAJ.
Hokaido pleskavice
Postopek ni prav nič zahteven, pripravimo pa jih lahko celo na dva načina – z ajdovo kašo in s kvinojo. Recept najdete TUKAJ.
Buče v solati
Buče v solati z olivnim oljem so nežnega nevtralnega okusa, ki ga uravnavajo začimbe, ki smo jih uporabili. Recept najdete TUKAJ.
Oranžna juha iz korenja, leče in buče
Juha iz korenja, leče in žafrana je res enostavna za pripravo, skuhana je v 15 minutah, očara pa nas s svojo veselo oranžno barvo in preseneti s sestavinami. Recept najdete TUKAJ.
Ne pozabite pa, da lahko buče elegantno shranite tudi za kasneje v obliki bučnega pireja iz kozarčka, ali pa zamrznjenenih pečenih buč. Tako bodo vedno pri roki.
Ne glede na to, kateri recept boste preizkusili, verjamem, da boste uživali v okusih. Naj tekne!