Kremast pire iz buče in krompirja
Iz hokaido ali maslene buče ter z dodatkom krompirja, lahko dobimo odlično prilogo k vsem mesnim ali tudi brezmesnim glavnim jedem: kremast pire iz buče in krompirja.
Je odličnega, rahlo sladkastega okusa ter kremasto maslene strukture in ne dvomim, da bo všeč vsem našim gostom.
Pripomočki za kremast pire:
- stiskalka za pire krompir
Sestavine za kremast pire iz buče in krompirja:
Za 3 osebe:
- 1 manjša hokaido ali muškatna buča
- 2 srednje velika krompirja
- 40 g masla
- 1 žlica kisle smetane
- sol
- muškatni orešček
Postopek za kremast pire:
Manjšo hokaido ali masleno bučo olupimo in ji izdolbemo semena. Meso narežemo na manjše (poljubno velike) koščke. Krompir olupimo in ga prav tako narežemo na manjše kocke.
Vse damo v lonec, prekrijemo s hladno vodo, solimo po okusu in kuhamo 30 minut.
Ko sta krompir in buča kuhana, odcedimo iz njuju vso vodo v kateri sta se kuhala (potrudimo se, da odcedimo res vso vodo, drugače bo naš pire preveč tekoč) ter takoj na vroče sestavine dodamo maslo, kislo smetano ter muškatni orešček. Če je potrebno še malo dosolimo ter s stiskalko za krompir vse dobro premečkamo.
Ko dobimo popolnom gladko, enotno in kremasto maso, je kremast pire iz krompirja in buče narejen. Vedno ga še poskusimo, če ga je potrebno dosoliti ali dodati muškatni orešček. Le ta zelo paše tako k buči kot krompirju.
Postrežemo ga lahko zraven vseh vrst mesnih jedi, jedi na žlico, z raznini omakami. Prav tako pa je super priloga tudi vsem vegi jedem. Najboljši je seveda postrežen takoj vroč, če pa nam ga kaj ostane, pa ga lahko ali pogrejemo naslednji dan, ali pa iz njega naredimo kakšne njoke ali različne cmoke.
Dober tek 🙂