Ječmenova bučna rižota
Ječmenova bučna rižota ali ječmenovka, je zelo enostavna za pripravo, še posebej v jesenskem času, ko so buče najbolj dostopne. Ječmenovko pripravljamo po enakem postopku kot klasično rižoto, le riž zamenjamo za ječmen. Je sladkastega okusa, na koncu ji dodamo popečeno panceto, da se okusi lepo uravnotežijo.
Pripomočki za pripravo ječmenove bučne rižote
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo ječmenove bučne rižote
za 3 osebe
- 400 g maslene buče
- 100 g čebule
- 45 g masla
- 80 g slanine
- 150 g ječmena (predhodno namočen)
- sol
- vejica timijana
Postopek priprave ječmenove bučne rižote
V višji ponvi razpustimo maslo in dodamo narezano čebulo. Pražimo nekaj minut, da se čebula rahlo obarva rjavo. Nato dodamo nakockano masleno bučo in ponovno parkrat premešamo.
Malenkost zalijemo z vodo in dodamo ječmen. Ječmen predhodno namakamo, da ga hitreje skuhamo. Ječmenovo bučno rižoto solimo in kuhamo na zmernem ognju. Po potrebi dolijemo vodo, kuhamo pa približno 30 minut. Med tem časom na tanko narežemo slanino in jo v ponvi popražimo.
Ko je ječmenovka skuhana, jo takoj postrežemo, dodamo slanino in potresemo s svežim ali suhim timijanom. Naj tekne!