Ječmenova bučna rižota
Print Friendly, PDF & Email

Ječmenova bučna rižota ali ječmenovka, je zelo enostavna za pripravo, še posebej v jesenskem času, ko so buče najbolj dostopne. Ječmenovko pripravljamo po enakem postopku kot klasično rižoto, le riž zamenjamo za ječmen. Je sladkastega okusa, na koncu ji dodamo popečeno panceto, da se okusi lepo uravnotežijo.

Pripomočki za pripravo ječmenove bučne rižote

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo ječmenove bučne rižote

za 3 osebe

  • 400 g maslene buče
  • 100 g čebule
  • 45 g masla
  • 80 g slanine
  • 150 g ječmena (predhodno namočen)
  • sol
  • vejica timijana

Postopek priprave ječmenove bučne rižote

V višji ponvi razpustimo maslo in dodamo narezano čebulo. Pražimo nekaj minut, da se čebula rahlo obarva rjavo. Nato dodamo nakockano masleno bučo in ponovno parkrat premešamo.

Malenkost zalijemo z vodo in dodamo ječmen. Ječmen predhodno namakamo, da ga hitreje skuhamo. Ječmenovo bučno rižoto solimo in kuhamo na zmernem ognju. Po potrebi dolijemo vodo, kuhamo pa približno 30 minut. Med tem časom na tanko narežemo slanino in jo v ponvi popražimo.

Ko je ječmenovka skuhana, jo takoj postrežemo, dodamo slanino in potresemo s svežim ali suhim timijanom. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

kuharcaKsenija

Sem diplomirana ekonomistka, zato rada žongliram s številkami na Osnovni šoli Šturje, kjer sem zaposlena. V prostem času pa rada kuham, šivam, pletem, kvačkam. Moja velika strast je tek, zato se veliko gibljem v naravi in pridno nabiram kilometre. Pri naši hiši imamo tudi zelo radi živali. Družbo nam delata psa Rubama in Pupa, muca Lili in bradata agama Tyron.

Dodaj odgovor