Odličen pire rumene buče
Očarajo nas že na prvi pogled s svojo izrazito oranžno barvo in poleg tega, da so zeloooooo okusne, so tudi zelo zdrave ter nizko kalorične. Oranžne buče so vir vitaminov C in E, karotena in antioksidantov. Zmanjšujejo tveganje za nastanek raka, v tkivih uravnavajo količino vode, pomagajo hujšati, pospešujejo prebavo, krepijo imunski sistem …
Pire rumene buče – pripomočki:
- nož
- rezalna deska
- peki papir
- vilica
- večja skleda
- palični mešalnik
- pekač (nizek)
Pire rumene buče – sestavine:
- rumena buča
- 85 – 100 g smetane za kuhanje
- strok česna
- sol
- poper po želji
Pire rumene buče – postopek priprave:
Pečico segrejemo na 180° C.
Bučo operemo, jo obrežemo in prerežemo na pol. S pomočjo žlice odstranimo semena in jo razrežemo na kose.
Na pekač položimo peki papir in nanj razporedimo bučo ter dodamo neolupljen strok česna. Pečemo približno 45 – 55 min, dokler se buča ne zmehča, kar občasno preverimo z vilico. Strok česna odstranimo po 20 minutah, ga olupimo in položimo v skledo.
Ko je buča pečena, previdno odstranimo lupino in koščke prepolovimo ter jih damo v skledo k česnu.
Bučo s paličnim mešalnikom “pretlačimo” in postopoma dodajamo smetano, dokler ne dobimo gladke zmesi. Dobro solimo in še enkrat malo premešamo.
Pire lahko postrežemo kot prilogo mesu ali ribam. 🙂
Dober tek.