Oranžna juha iz korenja, leče in žafrana
Juha iz korenja, leče in žafrana je res enostavna za pripravo, skuhana je v 15 minutah, očara pa nas s svojo veselo oranžno barvo in preseneti s sestavinami.
Juha iz korenja, leče in žafrana – pripomočki:
- posoda s pokrovko
- deska
- nož
- lupilec
- cedilo
- kuhalnica
- palični mešalnik
Juha iz korenja, leče in žafrana – sestavine:
- košček masla
- 1 čebula
- 3 korenji
- 2 srednje velika krompirja
- 1 pest stročjega fižola
- 1/4 manjše hokaido buče
- 1 pest oranžne leče
- ščep timijana
- ščep žafrana
- 1 noževa konica mlete kumine
- 1 žlička domače začimbne mešanice
- sol po okusu (solimo previdno, saj je slana že začimbna mešanica)
Juha iz korenja, leče in žafrana – postopek:
Za juho iz korenja, leče in žafrana najprej olupimo korenje, krompir in hokaido bučo ter jih umijemo pod tekočo vodo. Čebulo sesekljamo. V posodo damo košček masla in ko se stopi, dodamo narezano čebulo. Na hitro jo popražimo, nato pa znižamo temperaturo in posodo pokrijemo, da se čebula duši. Medtem narežemo korenje na kolobarje, krompir in bučo pa na kocke. Stročji fižol razrežemo na približno 3 cm dolge kose. Uporabila sem blanširan in zamrznjen fižol, če uporabljate svežega, pa priporočam, da ga prav tako blanširate, saj se kuha dlje kot ostala zelenjava.
Zelenjavo torej dodamo k čebuli, prav tako tudi lečo, ki jo pred tem damo v cedilo in speremo pod vodo. Nekaj minut pražimo, solimo in dodamo domačo začimbno mešanico.
Zelenjavo zalijemo s toliko vode, da je vsa pokrita in priplava na površje. Temperaturo povišamo, da zavre, dodamo timijan in žafran ter mleto kumino, potem temperaturo znižamo na zmerno in posodo pokrijemo s pokrovko.
Juho iz korenja, leče in žafrana kuhamo 15 minut. Potem z vilico poskusimo, če je zelenjava že kuhana. S paličnim mešalnikom jo delno spasiramo, po želji pa tudi povsem, vendar bo verjetno postala zelo gosta, zato jo lahko zalijete s še nekaj vode.
Dober tek!