Čajota z ananasom
Bodeča buča ali čajota spominja na ježa in s svojo obliko spodbuja domišljijo pri kulinaričnem ustvarjanju. Je vse bolj popularna in zelo uporabna v kuhinji.
Čajota z ananasom – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- kozica za kuhanje
- kuhalnica
Čajota z ananasom – sestavine:
- 1 čajota
- polovica svežega ananasa ali manjša konzerva ananasa
- 1 žlička maščobe (npr. kokosovo maslo)
- ščepec soli
- ščepec mletega popra
- pol žličke karija
- ščepec mlete kurkume
- 1 lovorjev list
Čajota z ananasom – postopek:
Čajoto olupimo. Ker so njene bodice precej bodeče, pazimo, da se ne zbodemo. Pomagamo si lahko z nasvetom, kako olupiti čajoto.
Najprej jo narežemo na krhlje.
Nato pa na enakomerno velike koščke.
V posodi segrejemo žličko maščobe. Uporabimo lahko kokosovo maslo oz. tisto, kar uporabljate sicer.
Ko se maščoba segreje, dodamo na koščke narezano čajoto in pražimo na nižji temperaturi.
Dodamo ščepec soli in mletega popra ter dobro premešamo.
Okus še izboljšamo z 1 lovorjevim listom.
Po dobrih 5 minutah praženja čajote, dodamo pol žličke karija in ščepec mlete kurkume. Med praženjem pogosto premešamo.
Po 10 minutah praženja dodamo na koščke narezan ananas in nekaj žlic ananasovega soka (iz konzerve) ali vode in pokrijemo.
Pražimo le še minutko ali dve, toliko, da se ananas pogreje. Če pa želimo, da je buča povsem mehka, pražimo dlje.
Tako, čajota z ananasom je pripravljena, da jo postrežemo. K njej se odlično poda piščančje meso, riž s karijem ali kuskus kepice.
Dober tek!