Enolončnica iz buče in sladkega krompirja
Enolončnica iz buče in sladkega krompirja zelo prija v hladnih zimskih dneh. Že samo pogled nanjo, zaradi njene lepe oranžne barve, ki spominja na sonce, kar pogreje. Pojedla sem jo po sprehodu po zimski pokrajini in moram reči, da res prija in preizkušeno ogreje telo.
Enolončnica iz buče in sladkega krompirja – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- nož
- deska za rezanje
- stiskač za česen
- večji lonec s pokrovko
- kuhalnica
- jedilna žlica
- čajna žlička
Enolončnica iz buče in sladkega krompirja – sestavine:
(za 4 osebe)
- 2 jedilni žlici olja
- 200 g čebule
- 4 stroke česna
- 450 g maslene buče
- 350 g sladkega krompirja
- 100 g rdeče leče
- 750 ml zelenjavne jušne osnove
- 400 g paradižnikov iz konzerve (vključno s tekočino)
- 400 ml kokosovega mleka
- 2 jedilni žlici paradižnikovega koncentrata
- 1,5 čajne žličke kurkume
- 1,5 čajne žličke mlete orientalske kumine
- 1/2 čajne žličke mlete sladke rdeče paprike
- 1/4 čajne žličke popra
- 1,5 čajne žličke soli (oz. po okusu)
- polno pest mlade špinače
Enolončnica iz buče in sladkega krompirja – priprava:
Odmerimo vse sestavine. Bučo in sladki krompir olupimo (buči odstranimo še semena) in narežemo na majhne koščke. Čebulo drobno nasekljamo. Prav tako česen oz. uporabimo stiskač za česen (zelo pohitri vse skupaj). Lečo obilno speremo z vodo. Rdeče leče ni potrebno predhodno namakati. Če uporabimo pelate, jih prav tako naražemo na drobne koščke. Najbolj praktično je, če uporabimo že narezan paradižnik iz konzerve. Liste mlade špinače speremo z vodo, če ni že predhodno oprana in pripravljena za uporabo.
Na vročem olju prepražimo čebulo in česen. Pražimo toliko časa, da čebula postekleni. Dodamo kurkumo, orientalsko kumino in rdečo papriko. Pražimo 2-3 minute in ves čas mešamo. Dodamo na koščke narezano bučo, sladki krompir in čisto malo soli ter pražimo še par minut. Dodamo rdečo lečo, paradižnik, paradižnikov koncentrat, kokosovo mleko, preostalo sol in poper. Premešamo in zalijemo z zelenjavno jušno osnovo. Lahko uporabimo tudi navadno vodo, kateri dodamo zelenjavno jušno kocko. Pokrijemo in počakamo, da zavre. Večkrat premešamo. Ko zavre, pokrovko odstranimo in enolončnico kuhamo odkrito 30 minut. Občasno premešamo, ker je enolončnica zelo gosta in se lahko prime na dno posode.
Čisto na koncu dodamo mlade liste špinače in malo pokuhamo, toliko da špinača ovene.
Postrežemo vročo s kuhanim rižem, kus-kusom, kvinojo, …. ali kosom kruha.
Uživajte v okusih!