Vegetarijanske nadevane bučke
Print Friendly, PDF & Email

Ko imamo na voljo sveže bučke, so ena izmed priljubljenih jedi tudi nadevane bučke. Tokrat sem pripravila recept za vegetarijansko različico te jedi. Nadev je sestavljen iz zelenjave in leče, uporabila pa sem okrogle rumene bučke, ki sem jih izdolbla in dobila prav luštne užitne skledice. Čez nadev v bučkah sem prelila preliv s parmezanom, ki se je lepo zapekel in nastala je božansko dobra skorjica.

vegetarijanske nadevane bučke

Pripomočki za vegetarijanske nadevane bučke

 • večji pekač

Sestavine za vegetarijanske nadevane bučke

Za 4 osebe:

 • 2 okrogli rumeni ali običajni zeleni bučki (približno 400 g)
 • 90 g oranžne leče
 • 70 g pora (lahko uporabimo tudi čebulo)
 • 70 g sveže rdeče pese (lahko izpustimo in namesto tega uporabimo več korenja)
 • 120 g korenja
 • 200 g paradižnikove omake
 • 2 ščepa soli
 • ščep posušenega origana
 • ščep posušene bazilike
 • 1/2 žličke curryja
 • 2 žlici olivnega olja
 • 1 jajce
 • 1,5 dl smetane za kuhanje (uporabila sem ovseno)
 • 40 g parmezana
 • 50 g sira

Postopek za vegetarijanske nadevane bučke

Za vegetarijanske nadevane bučke nekaj ur prej ali čez noč v skledico nasujemo 90 g leče in jo splaknemo, nato pa nalijemo svežo vodo in jo pustimo stati, da se namoči. Vode naj bo še enkrat več kot leče, saj se bo ta med namakanjem povečala.

vegetarijanske nadevane bučke

Ko se lotimo priprave tega vegetarijanskega kosila, v ponev vlijemo žlico olja in jo pristavimo na štedilnik. Očistimo 70 g pora in ga narežemo na tanke kolobarčke. Pražimo ga na zmerni temperaturi kakšnih 10 ali 15 minut, da se res lepo zmehča, pri tem pa večkrat premešamo in dodamo tudi kakšno žlico vode, da se ne prime na dno.

vegetarijanske nadevane bučke

Očistimo in grobo naribamo 120 g korenja in ga dodamo k popraženemu poru.

vegetarijanske nadevane bučke

V ponev dodamo tudi 70 g sveže rdeče pese, ki jo prav tako očistimo in na grobo naribamo. Posolimo s ščepom soli in premešamo.

vegetarijanske nadevane bučke

Medtem ko se zelenjava kuha, operemo bučki in ju prerežemo na pol. Odrežemo tudi del s pecljem in spodnji del, tako da polovice lepo stojijo in se ne prevrnejo. Izdolbemo sredino in del brez semen prihranimo (približno 2 žlici). Posolimo jih s ščepom soli.

vegetarijanske nadevane bučke

K zelenjavi dodamo še odcejeno lečo, približno 2 žlici bučk in 200 g paradižnikove omake.

vegetarijanske nadevane bučke

Zdaj dodamo še začimbe: ščep bazilike in origana ter malo curryja. Premešamo in poskusimo, ali je dovolj slano.

vegetarijanske nadevane bučke

Omako pokrito kuhamo približno 10-15 minut oz. dokler se leča ne zmehča. Vmes pripravimo še preliv: v skledici zmešamo jajce z 1,5 dl smetane in ščepom soli.

vegetarijanske nadevane bučke

Premešamo in dodamo 40 g sveže naribanega parmezana. Naribamo še približno 50 g sira in ga prihranimo, da ga bomo na koncu posuli čez vegetarijanske nadevane bučke.

vegetarijanske nadevane bučke

Ko je omaka kuhana, bučke pa so zaradi soli spustile vodo, to najprej popivnamo s krpo ali papirnato brisačko, nato pa jih napolnimo z nadevom. Bučke položimo na večji pomaščen pekač, na katerem lahko istočasno spečemo tudi prilogo – odličen hrustljavo zapečen krompir.

vegetarijanske nadevane bučke

Nadevane bučke prelijemo s pripravljenim prelivom, čez pa posujemo še sir. To vegetarijansko kosilo moramo le še speči: pekač postavimo v pečico, ogreto na 170 °C in ga pečemo 1 uro oz. dokler bučke niso ravno prav zmehčane (poskusimo z vilicami), po vrhu pa lepo zapečene.

vegetarijanske nadevane bučke

Pri postrežbi pečenih bučk pazimo, ker so zelo vroče. Zraven se prilega pečen krompir ali kakšna druga priloga po našem okusu, seveda pa tudi solata. Dober tek!

vegetarijanske nadevane bučke

Bučke, bučke, bučke … če vam že gledajo iz ušes, je tukaj nekaj idej, kako jih lahko porabite:

Bučke pa so odlične tudi v sladicah (pa še okusijo se (skoraj) ne):

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor