Vegetarijanske nadevane bučke
Ko imamo na voljo sveže bučke, so ena izmed priljubljenih jedi tudi nadevane bučke. Tokrat sem pripravila recept za vegetarijansko različico te jedi. Nadev je sestavljen iz zelenjave in leče, uporabila pa sem okrogle rumene bučke, ki sem jih izdolbla in dobila prav luštne užitne skledice. Čez nadev v bučkah sem prelila preliv s parmezanom, ki se je lepo zapekel in nastala je božansko dobra skorjica.
Pripomočki za vegetarijanske nadevane bučke
- večji pekač
Sestavine za vegetarijanske nadevane bučke
Za 4 osebe:
- 2 okrogli rumeni ali običajni zeleni bučki (približno 400 g)
- 90 g oranžne leče
- 70 g pora (lahko uporabimo tudi čebulo)
- 70 g sveže rdeče pese (lahko izpustimo in namesto tega uporabimo več korenja)
- 120 g korenja
- 200 g paradižnikove omake
- 2 ščepa soli
- ščep posušenega origana
- ščep posušene bazilike
- 1/2 žličke curryja
- 2 žlici olivnega olja
- 1 jajce
- 1,5 dl smetane za kuhanje (uporabila sem ovseno)
- 40 g parmezana
- 50 g sira
Postopek za vegetarijanske nadevane bučke
Za vegetarijanske nadevane bučke nekaj ur prej ali čez noč v skledico nasujemo 90 g leče in jo splaknemo, nato pa nalijemo svežo vodo in jo pustimo stati, da se namoči. Vode naj bo še enkrat več kot leče, saj se bo ta med namakanjem povečala.
Ko se lotimo priprave tega vegetarijanskega kosila, v ponev vlijemo žlico olja in jo pristavimo na štedilnik. Očistimo 70 g pora in ga narežemo na tanke kolobarčke. Pražimo ga na zmerni temperaturi kakšnih 10 ali 15 minut, da se res lepo zmehča, pri tem pa večkrat premešamo in dodamo tudi kakšno žlico vode, da se ne prime na dno.
Očistimo in grobo naribamo 120 g korenja in ga dodamo k popraženemu poru.
V ponev dodamo tudi 70 g sveže rdeče pese, ki jo prav tako očistimo in na grobo naribamo. Posolimo s ščepom soli in premešamo.
Medtem ko se zelenjava kuha, operemo bučki in ju prerežemo na pol. Odrežemo tudi del s pecljem in spodnji del, tako da polovice lepo stojijo in se ne prevrnejo. Izdolbemo sredino in del brez semen prihranimo (približno 2 žlici). Posolimo jih s ščepom soli.
K zelenjavi dodamo še odcejeno lečo, približno 2 žlici bučk in 200 g paradižnikove omake.
Zdaj dodamo še začimbe: ščep bazilike in origana ter malo curryja. Premešamo in poskusimo, ali je dovolj slano.
Omako pokrito kuhamo približno 10-15 minut oz. dokler se leča ne zmehča. Vmes pripravimo še preliv: v skledici zmešamo jajce z 1,5 dl smetane in ščepom soli.
Premešamo in dodamo 40 g sveže naribanega parmezana. Naribamo še približno 50 g sira in ga prihranimo, da ga bomo na koncu posuli čez vegetarijanske nadevane bučke.
Ko je omaka kuhana, bučke pa so zaradi soli spustile vodo, to najprej popivnamo s krpo ali papirnato brisačko, nato pa jih napolnimo z nadevom. Bučke položimo na večji pomaščen pekač, na katerem lahko istočasno spečemo tudi prilogo – odličen hrustljavo zapečen krompir.
Nadevane bučke prelijemo s pripravljenim prelivom, čez pa posujemo še sir. To vegetarijansko kosilo moramo le še speči: pekač postavimo v pečico, ogreto na 170 °C in ga pečemo 1 uro oz. dokler bučke niso ravno prav zmehčane (poskusimo z vilicami), po vrhu pa lepo zapečene.
Pri postrežbi pečenih bučk pazimo, ker so zelo vroče. Zraven se prilega pečen krompir ali kakšna druga priloga po našem okusu, seveda pa tudi solata. Dober tek!
Bučke, bučke, bučke … če vam že gledajo iz ušes, je tukaj nekaj idej, kako jih lahko porabite:
- Slastni polpetki iz bučke in kolerabe.
- Ocvrti bučkini sendviči s presenečenjem.
- Zrezki v smetanovi omaki z bučkami in šparglji.
- Špageti z bučkami in piščancem.
- Špageti s paradižnikovo omako z gobami in bučkami.
- Milijonska juha s polento in bučko.
- Juha iz buč, bučk in jabolk.
Bučke pa so odlične tudi v sladicah (pa še okusijo se (skoraj) ne):
- Zelo čokoladno bučkino pecivo.
- Bučkin zavitek s skuto.
- Sladek bučkin zavitek iz le 4 sestavin.
- Bananini mafini z bučko.