Rižota z bučo
Print Friendly, PDF & Email

Brez dvoma je rižota z bučo zelo preprosta za narediti in je tudi zelo okusna. Po želji jo lahko solimo in popopramo. V hladilniku nas lahko počaka dva dni.

Brez dvoma je rižota z bučo zelo preprosta za narediti in je tudi zelo okusna. Po želji jo lahko solimo in popopramo. v hladilniku nas lahko počaka dva dni.

Pripomočki za pripravo rižota z bučo

  • ponev
  • lonec
  • tehnica
  • nož in rezalna deska
  • kuhalnica

Sestavine za pripravo rižota z bučo

Za 2 osebi:

  • Rižota z bučo200 g riža
  • 50 g parmezana
  • ½ čebule
  • 1 liter juhe
  • 200-250 g buče
  • 1 dl belega vina
  • 25 g masla

Juhe ni na sliki, ker se greje na štedilniku. 🙂

Postopek za pripravi rižota z bučo

Dela se lotimo tako, da očistimo bučo. Odstranimo semena, jo olupimo in zrežemo na majhne koščke. V ponev damo malo olivnega olja in na njemu prepražimo sesekljano čebulo.

Rižota z bučo

Ko postane čebula lepe zlatorjave barve ji dodamo bučo, ko se le ta zmehča dodamo še riž.

Rižota z bučo

Vse dobro mešamo, da se riž ne zalepi na kozico, par minut postimo kuhati.

Rižota z bučo

Nato zalijemo z vinom in premešamo, ko vino izhlapi se lotimo zalivati rižoto z juho, ki jo grejemo na štedilniku. Najbolje je, da uporabimo zelenjavno juho. Če je pa nimamo kuhane, imamo več možnosti. Lahko jo na hitro naredimo tako, da v loncu vode povremo paradižnik, korenček in kos zelene ali pa v loncu vrele vode raztopimo kocko za juho.

Rižota z bučoČe imamo govejo juho in ne zelenjavne, bo vseeno v redu. V najslabšem primeru uporabimo vodo, ampak tudi ta mora biti segreta.

Rižoto zalivamo postopoma, po eno zajemalko, ko riž to popije, zalijemo z drugo in tako počasi naprej 20 minut.
Sedaj je riž kuhan, umaknemo ga s kuhalnika, dodamo hladno maslo in parmezan ter dobro premešamo.

Rižota z bučoPustimo počivati 2 minuti in še toplo postrežemo.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor