Rižota z bučo
Brez dvoma je rižota z bučo zelo preprosta za narediti in je tudi zelo okusna. Po želji jo lahko solimo in popopramo. V hladilniku nas lahko počaka dva dni.
Pripomočki za pripravo rižota z bučo
- ponev
- lonec
- tehnica
- nož in rezalna deska
- kuhalnica
Sestavine za pripravo rižota z bučo
Za 2 osebi:
Juhe ni na sliki, ker se greje na štedilniku. 🙂
Postopek za pripravi rižota z bučo
Dela se lotimo tako, da očistimo bučo. Odstranimo semena, jo olupimo in zrežemo na majhne koščke. V ponev damo malo olivnega olja in na njemu prepražimo sesekljano čebulo.
Ko postane čebula lepe zlatorjave barve ji dodamo bučo, ko se le ta zmehča dodamo še riž.
Vse dobro mešamo, da se riž ne zalepi na kozico, par minut postimo kuhati.
Nato zalijemo z vinom in premešamo, ko vino izhlapi se lotimo zalivati rižoto z juho, ki jo grejemo na štedilniku. Najbolje je, da uporabimo zelenjavno juho. Če je pa nimamo kuhane, imamo več možnosti. Lahko jo na hitro naredimo tako, da v loncu vode povremo paradižnik, korenček in kos zelene ali pa v loncu vrele vode raztopimo kocko za juho.
Če imamo govejo juho in ne zelenjavne, bo vseeno v redu. V najslabšem primeru uporabimo vodo, ampak tudi ta mora biti segreta.
Rižoto zalivamo postopoma, po eno zajemalko, ko riž to popije, zalijemo z drugo in tako počasi naprej 20 minut.
Sedaj je riž kuhan, umaknemo ga s kuhalnika, dodamo hladno maslo in parmezan ter dobro premešamo.
Pustimo počivati 2 minuti in še toplo postrežemo.
Dober tek!