Zapečeno kozličkovo stegno v gobjem prahu in hokaido buči
Print Friendly, PDF & Email

Zapečeno kozličkovo stegno v gobjem prahu in hokaido buči je aromatična jed v kateri se prepleteni okusi sestavin zlijejo v izjemno bogato celoto. Ob kozarcu izbranega vina in obvezni solati ni več kaj dodati. Užitek je popoln, slasten, lepljiv in sočen . . . Priprava pa sila enostavna.

Zapečeno kozličkovo stegno v gobjem prahu in hokaido buči – pripomočki:

 • nož za čiščenje zelenjave
 • jušna žlica za čiščenje bučne sredice
 • glavni kuharski nož za grobo rezanje zelenjave
 • deska
 • pekač s pokrovom dimenzij približno 29 x 21 cm

Zapečeno kozličkovo stegno v gobjem prahu in hokaido buči – sestavine:

 • 700 g kozličkovega stegna s kostjo
 • 500 g hokaido buče
 • 100 g mešane sveže paprike
 • 100 g čebule
 • 2 do 3 zrna česna
 • 2 zvrhani čajni žlički gobjega prahu
 • 1 čajna žlička mešanica domačih suhih zelišč
 • sol po okusu
 • poper po okusu
 • 2 do 3 jušne žlice oljčnega olja
 • pol dl vode

Količine so primerne za dve osebi. Za pripravo sestavin približno 20 minut, peka v ogreti pečici ura in pol medtem vi lahko počnete kaj druga.

Zapečeno kozličkovo stegno v gobjem prahu in hokaido buči – postopek priprave:

V posodo z mesom dodajte 2 zvrhani čajni žlički gobjega prahu, 1 čajno žličko zdrobljene mešanice domačih posušenih zelišč, sol po okusu, poper po okusu, 2 do 3 jušne žlice oljčnega olja ter sestavine dobro premešajte. Meso pustite vsaj kakšno uro pokrito na hladnem, da se začimbe vpijejo. Meso lahko v takšni marinadi začinite tudi dan prej (začinjenega hranite v hladilniku).

Očistite zelenjavo in jo v večjo skledo narežite na večje kose. Bučo lahko uporabite z lupino saj se le ta med peko lepo zmehča.  Dodajte sol in dve jušni žlici oljčnega olja ter dobro premešajte in zelenjavo enakomerno razporedite po pekaču. Prilijte pol dl vode.

Preko položite začinjeno meso, pokrijte in postavite v ogreto pečico.

Pokrito pečete na 170  oC približno 40 minut, nato meso obrnete in pol ure pečete še odkrito.

Pečeno meso prelijte z omako, ki se je ustvarila med peko. 

Meso pred serviranjem očistite s kosti, tanko narežite in ponovno prelijte z omako, ki se je ustvarila med peko. Ponudite z mešano solato ali radičem.

Pameten nasvet
Namesto kozličkovega mesa lahko uporabite tudi teletino ali svinjino. Če vam kaj mesa ostane je le to tanko narezano in postreženo z solato ali kislim zeljem odlična večerja za regeneracijo.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Kozličje meso vsebuje več kot polovico manj maščobe kot govedina, četrtino manj kot teletina, skoraj četrtino maščob sestavljajo nenasičene maščobne kisline. Vsebuje lahko prebavljive beljakovine, ki vsebujejo vse potrebne aminokisline. Vsebuje malo natrija, veliko železa, kalija in tiamina, ki je pomemben za dobro delovanje živčnega sistema.  Gobe vsebujejo kar nekaj vitamina D, beljakovine in veliko vlaknin. Buče se med sabo razlikujejo po barvi, obliki, kalorični vrednosti (na 100 g živila bučke 16 kcal, hokaido 37 kcal, ostale buče med 19 in 30 kcal), in glikemičnem indeksu (GI bučke 15, oranžna buča 75, rumena buča 75, buča chayote 50). Po okusu so nekatere precej sladke a vse vsebujejo veliko vlaknin in ostalih neprebavljivih OH. V vseh so v zadovoljivih količinah prisotni kalcij, kalij, magnezij in fosfor ter vitamini A, B in C. Bolj kot so rumene več betakarotena vsebujejo le ta pa se v našem telesu presnavlja v vitamin A in kot antioksidant krepi imunski sistem. V lupini buče je prisotno največ mineralov in vlaknin, ki pospešijo prebavo a upočasnijo dvig krvnega sladkorja. Zato je ta jed v primernih količinah tudi odlična izbira za diabetike in shujševalne diete. Tako sestavljen obrok vsebuje vsa makrohranila potrebna za nemoteno delovanje telesa in dovolj ogljikovih hidtatov za energetsko podporo. S solato, ki naj bo obvezen dodatek pa uravnate tudi kislo bazni učinek obroka po presnovi in dodate še zajetno količino mineralov. Vsaj 20 minut pred obrokom pa za še boljšo prebavo in resorbcijo hranil obvezno popijte kozarec mlačne vode.
Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor