Bučna juha z lečo
Kremna bučna juha z lečo je nežna juha iz hokaido buče, krompirja in leče ter nekaj začimbami, ki ji dodajo tisti oreškast okus, za piko na i pa poskrbi bučno olje. Da je juha res žametnega okusa, jo spasiramo in ji dodamo še žličko smetane.
Leče mogoče marsikdo ne bi jedel same, v tej kremni juhi pa se sploh ne okusi, bomo pa na ta način zaužili nekaj dodatnih beljakovin. Ker sta obe glavni sestavini oranžne barve, bo tudi juha čudovita že na pogled.
Pripomočki za bučno juho z lečo
- večji lonec s pokrovko
- palični mešalnik ali blender
Sestavine za bučno juho z lečo
Za 3-4 osebe
- 75 g čebule
- 2 žlici olivnega olja ali še bolje košček masla
- 40 g oranžne leče
- 180 g krompirja
- 300 g buče hokaido
- 1 žlička domače začimbne mešanice
- 1/3 žličke soli
- 1/4 žličke cimeta
- za noževo konico sveže naribanega muškatnega oreščka
- za noževo konico mlete kumine
- 1 žlica kisle smetane (lahko nadomestimo s kakšno drugo, rastlinsko, da bo jed veganska)
- 1 žlica bučnega olja
Postopek za bučno juho z lečo
Kakšno uro pred začetkom kuhe v skledico stresemo 40 g oranžne leče in dolijemo hladno vodo. Malo premešamo in vodo odlijemo. Nekajkrat ponovimo, da voda ostane čista in pustimo stati, da se leča namoči.
Sesekljamo 75 g čebule in jo popražimo na koščku masla oz. 2 žlicah olivnega olja. Sama čebulo nekaj časa tudi dušim (torej na lonec dam pokrovko), da se lepše zmehča in je tudi lažje prebavljiva. Po potrebi dolijemo kakšno žlico vode, da se čebula ne prismodi.
Medtem nalupimo in na koščke narežemo 180 g krompirja in 300 g buče hokaido. Dodamo ju k popraženi čebuli. Premešamo, pokrijemo lonec in nekaj minut dušimo. Da se zelenjava ne prilepi na dno, dodamo nekaj žlic vode.
Nato odcedimo lečo in jo dodamo k buči in krompirju. Dodamo še 1 žličko domače začimbne mešanice, 1/3 žličke soli, 1/4 žličke cimeta, za noževo konico sveže naribanega muškatnega oreščka in za noževo konico mlete kumine. Premešamo.
Zdaj dolijemo 5 dl oz. pol litra vode in povišamo temperaturo, da bo bučna juha z lečo zavrela.
Bučna juha z lečo naj najprej zavre, nato pa temperaturo spet znižamo. Kuha naj se okoli 10 minut oz. toliko časa, da so koščki buče in krompirja mehki, kar preverimo z vilicami. Ko je juha kuhana, dodamo 1 žlico kisle smetane in 1 žlico bučnega olja jo spasiramo s paličnim mešalnikom.
Juho takoj postrežemo. Dober tek!
Če imate radi kremne juhe, si želodček pogrejte še s temi:
- Kremna zelenjavna juha s šparglji.
- Kremna gobova juha.
- Kremna zelenjavna juha s kislo smetano.
- Otroška kremna zelenjavna juha.
Iz buč priporočam še te juhe:
Z lečo pa tole juhico: