Bučni njoki (svaljki) z maslom in drobtinami
Print Friendly, PDF & Email

Bučni njoki oziroma svaljki z maslom in drobtinami so okusni, rahli, hitro narejeni, kuhani ali ocvrti, ne potrebujemo veliko sestavin za pripravo lahke večerje. Bučne njoke (svaljke) lahko ponudimo tudi kot prilogo različnim omakam, ki jih pripravimo, ideje in recepti so v povezavah v spodnjem delu tega recepta.

Za pripravo bučnih njokov lahko uporabimo vse vrste užitnih buč in bučk, ki pa vplivajo na barvo njokov – svaljkov.

Buče in bučke so bogate z vodo in vlakninami, zaradi česar so tudi odlično dietno živilo, saj na 100 g vsebujejo le 19 kalorij. Vsebujejo še ogljikove hidrate, beljakovine, kalcij, fosfor, železo, lutein, betakaroten, provitamin A in vitamina C in E.

Bučni njoki - svaljki z maslom in drobtinami

Pripomočki za pripravo bučnih njokov z maslom in drobtinami

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo bučnih njokov z maslom in drobtinami

Za 6 obrokov:

  • 400 g pireja iz pečenih buč
  • 1 jajce
  • 450 g pšenične moke tip 400
  • 200 g koruzne moke
  • muškatni orešček po okusu
  • morska sol po okusu
  • 4 žlice koruzne moke za potresti delovno površino

Za praženje:

Sestavine so za pripravo 1200 g bučnih njokov – svaljkov z maslom in drobtinami.

Priprava bučnih njokov z maslom in drobtinami

Najprej pripravimo pire iz pečenih buč, najbolje na zalogo, da imamo sestavine že vnaprej pripravljene, pripravila sem vam podroben postopek na povezavi: zamrznjene pečene buče.

Buče narežemo na večje kose, jim odstranimo mehki sredinski del in buče naložimo na pekač, ki je obložen s peki papirjem.  V pečico, segreto na 200 °C, damo pekač z bučami, ki jih pečemo približno 45 minut, da postanejo mehke. Čas pečenja je odvisen tudi od vrste in zrelosti buče. Pečene buče vzamemo iz pečice in počakamo, da se ohladijo. Pečeno meso buče z žlico izdolbemo iz olupka in jo naložimo v posodo multipraktika, ali pa s tlačilko zmečkamo, da dobimo gladko kašasto maso, iz te mase naredimo bučne njoke – svaljke.

V slučaju, da smo pripravili večjo količino pireja iz pečenih buč, jih lahko naložimo v posodice, ki so primerne za živila in zamrzovanje. Posodice zapremo in jih opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Tako pripravljene in zamrznjene buče so uporabne najmanj 12 mesecev.
Bučni njoki - svaljki z maslom in drobtinami
V skledo najprej damo vso pšenično moko in 200 g koruzne moke, na sredini naredimo vdolbino in vanjo damo pire iz pečenih buč, jajce, nariban muškatni orešček in kavno žličko soli. Vse sestavine ročno ali strojno dobro umešamo v rahlo testo.Bučni njoki - svaljki z maslom in drobtinamiTesto preložimo na delovno površino, ki smo jo pomokali s koruzno moko. Od celote jemljemo manjše kose testa, ki jih z rokami raztegnemo na daljše svaljke debelino približno 2 cm, nato jih narežemo na približno 2 do 3 cm velike kose,  njoke lahko prilagodimo našim željam in potrebam, vendar pravilo velja, naj bodo njoki v velikosti grižljaja. Bučni njoki - svaljki z maslom in drobtinami

Ideja
Če smo naredili več njokov – svaljkov kakor jih potrebujemo za en obrok, višek njokov naložimo na plastični pladenj ali pa na peki papir in damo v zamrzovalnik, da jih na hitro zamrznemo. Zamrznjene njoke naslednji dan preložimo v vrečke ali plastične posodice in nanje napišemo ime shranka in datum.

Postopek kuhanja ali cvrtja zamrznjenih  bučnih njokov (svaljkov)  je enak kakor pri svežih, le minuto dlje se bodo kuhali, preden bodo priplavali na površje.

Bučni njoki - svaljki z maslom in drobtinami

Kuhanje

Na štedilnik pristavimo lonec  za kuhanje bučnih njokov  za 100 g njokov potrebujemo 1 liter vrele vode, glede na težo njokov povečujemo količino vode.
Ko voda zavre, jo posolimo vanjo polagamo njoke, med kuhanjem s kuhalnico rahlo pomešamo po dnu lonca, da se njoki ne bi prijeli, ko njoki med kuhanjem priplavajo na vrh vode, jih pustimo še 30 sekund in njoke iz lonca poberemo s penovko ali pa precedimo s cedilom. Bučni njoki - svaljki z maslom in drobtinamiV kozico stopimo maslo in mu dodamo krušne drobtine, da se zapenijo, kuhane svaljke dodajamo v kozico in pražimo med stalnem mešanjem na srednji temperaturi 3 do 4 minute, da se okusi povežejo in voda delno izhlapi.
Njoke z maslom in drobtinami postrežemo zraven omake ali pa samostojno ob zeleni solati.

Nekateri pa imajo raje sladke bučne njoke – svaljke,  ti pa prepražene njoke na maslu z drobtinami samo posujejo s sladkorjem zraven  pa ponudijo kompot po želji in imajo sladko večerjo.Bučni njoki - svaljki z maslom in drobtinamiCvrtje

Surove bučne njoke -(svaljke) lahko tudi ocvremo,  najprej v kozico natočimo olje in ga pričnemo segrevati, ko vanj pomočimo ročaj lesene kuhalnice in se okoli njega prično delati mehurčki, je olje dovolj vroče za cvrtje, bučnih njokov. Postopamo polagamo surove bučne njoke (svaljke) v olje in cvremo približno 8 minut, da postanejo zapečeni, ocvrte njoke s penovko prelagamo na papirnate brisače, da popivnajo odvečno olje, nato bučne njoke (svaljke)  potrosimo s soljo in premešamo, da se sol porazdeli.

Ocvrte bučne njoke (svaljke) lahko postrežemo kot prilogo k raznim mesnim, zelenjavnim ali gobovim omakam, zelenjavnim jedem ali k različnim solatam, lahko pa jih postrežemo tudi kot samostojno jed oziroma prigrizek.

Bučni njoki - svaljki z maslom in drobtinami

Ko pomislim na bučne njoke – svaljke, postanem kar lačna. Lučka Glaser

Nekaj idej, kaj lahko ponudimo zraven pečenih ali pa kuhanih bučnih njokov – svaljkov:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor