Juha iz hokaido buče in manga
Juha iz hokaido buče in manga v sebi skriva zanimiv preplet okusov in je, vsaj zame, tista juhica, ki pocrklja. Brbončice in mojo dušo.
Pripravljena je enostavno, četudi hokaido bučo pred tem spečemo v pečici. Nekoliko bolj sladka juha, v kateri se zelo lepo prepletata okusa manga in hokaido buče ter izbranih začimb, piko na i pa ji doda še kisla smetana, ki si jo na koncu vsak doda po želji in popečene kruhove kocke, ter bučna semena (priporočam slana), ki jih potrosimo po juhi.
Po želji juhi lahko dodate (jaz tokrat nisem) tudi ingver (bodisi svežega, ali posušenega), ki se ji izvrstno poda. Če boste kruhove kocke delali sami (enostavno je), jim dodajte še česen, ali pa jih popecite na zeliščnem maslu.
Pripomočki za juho iz hokaido buče in manga
- palični mešalnik
- pekač in papir za peko
Sestavine za juho iz hokaido buče in manga
Za 5-6 oseb:
- 1 hokaido buča (okoli 750- 800 g; tehtana neolupljena)
- 1 mango (cca. 500 g, tehtan cel)
- 1 čebula (50-80 g)
- 1 dl pasiranega paradižnika
- sol po okusu
- olivno olje
- bogat ščep česna v prahu ali 1-2 stroka svežega
- poper po okusu
- bogat ščep muškatnega oreščka
- 1 l vode
- po želji in okusu: ščep ingverja v prahu ali 1-3 cm svežega ingverja (lahko izpustite)
In še:
- 1-2 žlički kisle smetane/porcijo
- popečene kruhove kocke
- bučna semena
Priprava juhe iz hokaido buče in manga
Pečico vklopimo in nastavimo na 180 – 200 °C (ventilacija).
Hokaido bučo razkosamo na manjše dele, odstranimo sredinski del – semena in jo olupimo. Olupljene kose položimo na pekač, posolimo in polijemo z malo olivnega olja. Potisnemo v že ogreto pečico za 15-20 minut, da se hokaido buča speče in zmehča.
Ta čas, ko se kosi buče pečejo, olupimo in na koščke narežemo mango. Kako se ga boste lotili je na vas, jaz ga olupim in odrežem po dolžini z vsake strani do koščice. Olupimo in nasekljamo tudi čebulo. Če uporabljamo svež česen, olupimo in nasekljamo še tega. Prav tako olupimo in naribamo poljubno količino ingverja, če ste se odločili, da ga boste uporabili in dodali (jaz dodam cca. 2-3 cm korenine oziroma po okusu ali pa ga povsem izpustite, tudi jaz sem ga tokrat). Pripravimo si še ostale začimbe in sestavine (1 dl pasiranega paradižnika in 1 l vode), da bodo pri roki.
Ko je buča pečena, pekač vzamemo iz pečice in počakamo par minut, da se kosi malo ohladijo, nato pa jih na deski za rezanje, še vroče, narežemo na manjše koščke.
V primerno veliki posodi segrejemo olivno olje in na njem prepražimo nasekljano čebulo (in česen, če imamo svežega). Toliko, da porumeni. Dodamo še hokaido bučo in začimbe (muškatni orešček, poper ter česen v prahu, pa tudi ingver v prahu, če ga želimo dodati in nismo dodali svežega). Premešamo in na hitro popražimo, nato pa dodamo še narezan mango in prilijemo 1 dl pasiranega paradižnika in ponovno premešamo in popražimo še za minuto ali dve.
Dolijemo še vodo, solimo, pokrijemo posodo in počakamo, da zavre. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo štedilnika in ob zmernem vrenju kuhamo približno 15 minut. Po tem časom s paličnim mešalnikom juho spasiramo do gladkega in postavimo nazaj na štedilnik. Počakamo, da zavre, preverimo, če nam ustreza začinjenost in juho že lahko postrežemo.
Juho postrežemo skupaj z žličko kisle smetane in čez posujemo nekaj kruhovih kock ter bučnih semen. Kislo smetano načeloma lahko zamenjate tudi za sladko, a zaradi samih okusov, vam priporočam kislo, saj se juhi iz hokaido buče in manga veliko lepše poda.
Naj vam tekne!
Dober tek!
Ljubitelji zelenjavnih juh poskusite tudi: