Bučna krema za jesenske večere
Buča je tista zelenjava, ki me takoj spomni na jesen in njene dolge večere. Bučna krema je idealna tako kot samostojna jed kot tudi za pripravo drugih jedi kot so rižota ali pašta. V hladilniku jo lahko hranimo 2 dni, lahko pa jo tudi zamrznemo.
Pripomočki za pripravo bučne kreme:
- lupilec
- lonec
- palični mešalnik
- pekač in peki papir
Sestavine za bučno kremo:
(za 4 osebe)
- 1 kg buče
80 g čebule
- 60 g olivnega olja
- 200 g krompirja
- ščepec popra
- ščepec cimeta
- ščepec soli
- malo muškatnega oreščka
- 1 l zelenjavne juhe
- 30 g olivnega olja
- 100 g kruha ali prepečenca
Postopek priprave bučne kreme:
Bučno kremo začnemo pripravljati tako, da očistimo bučo, ostane nam cca 600g buče, ki jo zrežemo na kocke. Iz semen pripravimo slastni bučni prigrizek. Ista usoda čaka tudi krompir in čebulo, le to sesekljamo bolj na drobno.
V kozico damo olje in čebulo ocvremo, da pozlati.
Nato ji dodamo bučo in krompir.
Dodamo tudi zelenjavno juho, a le toliko, da pokrije vso zelenjavo, preostanek bomo dodali kasneje. Posolimo in popopramo. Pustimo kuhati na zmernem »ognju« 25-30 minut, občasno po potrebi dodajamo zelenjavno juho.
Ko je zelenjava skuhana, ugasnemo »ogenj« in vse zmiksamo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko in homogeno kremo. Dodamo še cimet in muškatni orešček ter premešamo.
Bučna krema je pripravljena! Postrežemo jo s hrustljavimi kruhovimi krhlji, ki jih dobimo tako, da kruh zrežemo na srednje majhne koščke, pokapljamo jih z olivnim oljem in pečemo 5 minut, v segreti pečici z funkcijo gril ali s koščki prepečenca.
Dober tek!