Juha iz hokaido in maslene buče
Jeseni, ko z vrta poberem buče različnih sort, rada pripravim juho iz hokaido in maslene buče. Ta kremna juha sladkastega okusa in lepe oranžne barve kar poboža moje brbončice, sploh v kombinaciji s kislo smetano in žlico kakovostnega bučnega olja. Za pripravo včasih uporabim sveže pobrane buče, ker pa so zelo velike, preostanek narežem na koščke in zamrznem, tako da drugič uporabim že vnaprej pripravljeno meso buč, kar mi kuhanje olajša in pohitri. Na tak način lahko to okusno jesensko juhico jemo tudi pozimi ali še spomladi.
Pripomočki za juho iz hokaido in maslene buče:
- posoda za kuhanje s pokrovko
- nož
- deska
- kuhalnica
- palični mešalnik
Sestavine za juho iz hokaido in maslene buče
(za 2 osebi)
- 1 večja čebula (približno 85 g)
- 1 žlica masla
- 150 g hokaido buče
- 150 g maslene buče
- 250 g krompirja
- 1/2 žličke soli
- 1/4 žličke mlete kumine
- 1/4 žličke mletega cimeta
- 1/4 žličke mletega muškatnega oreščka
- 6 dl vode
- 1 žlica kisle smetane
- 2 žlici bučnega olja
Postopek za juho iz hokaido in maslene buče:
Priprava juhe iz hokaido in maslene buče je enostavna. Najprej sesekljamo čebulo, ki jo damo v posodo, v kateri stopimo 1 žlico masla. Pokrito dušimo približno 5 minut, da čebula postekleni. Medtem narežemo obe buči – 150 g hokaido in 150 g maslene buče – na koščke in jih dodamo v lonec. Uporabimo lahko sveže buče ali zamrznjene.
Olupimo še 250 g krompirja in ga stresemo k bučam. Odkrito kuhamo približno 10 minut. Pri tem pazimo, da se nam ne prismodi in po potrebi prilijemo malo vode.
Potem nastajajoči juhi iz hokaido in maslene buče dodamo začimbe: pol žličke soli, četrt žličke mlete kumine, četrt žličke cimeta in četrt žličke muškatnega oreščka. Vse skupaj dobro premešamo in dolijemo 6 dl vode. Pokrijemo, da zavre, nato pa znižamo ogenj in kuhamo približno 10 minut. Z vilico poskusimo prebosti krompir in buče, da preverimo, ali so se že dovolj zmehčali. Takrat je juha kuhana. S paličnim mešalnikom jo spasiramo, da dobimo lepo kremno juho.
Juha iz hokaido in maslene buče bo še boljša, če jo bomo postregli z žlico kisle smetane in bučnega olja, ki ju vmešamo v juho.
Zraven lahko ponudimo rezino izbranega kruha. Dober tek!