Bučni njoki v kremni žajbljevi omaki na 2 načina
Print Friendly, PDF & Email

Ljubitelji oranžnih buč in vseh možnih jedi iz njih gotovo radi pripravijo tudi bučne njoke. Posebnega okusa so bučni njoki z žajbljevo omako in dolgo časa sem imela na seznamu jedi, ki jih želim poskusiti, tudi to jed. Ker niso vsi člani moje družine oboževalci buč, sem jim dodala krompir, da so njoki polnovredni, pa polnozrnato moko. Pripravila sem jih na 2 načina: kuhane v kropu in popečene na maslu. Osebno so mi hrustljavi še ljubši. Oboje sem prelila s kremno žajbljevo omako, ki sem ji dodala sveže nariban parmezan in listke sveže melise. Okus je bil božanski!

Pripomočki za bučne njoke v kremni žajbljevi omaki:

  • deska
  • nož
  • žlica
  • posoda za kuhanje
  • posoda za kuhanje na pari ali kovinsko cedilo in pokrovka
  • večja ponev
  • skleda
  • ribežen
  • tlačilka za krompir
  • kuhalnica
  • penovka
  • štedilnik

Sestavine za bučne njoke v kremni žajbljevi omaki:

Za 2-3 osebe:

Za bučne njoke:

  • 270 g oranžne buče (hokaido, maslene)
  • 200 g krompirja
  • 250 g polnozrnate pšenične moke
  • ščep suhega šetraja
  • za noževo konico sveže naribanega muškatnega oreščka
  • 1 jajce
  • 1 žlica soli
  • približno 30 g navadne bele moke za oblikovanje njokov
  • 25 g masla

Za kremno žajbljevo omako:

  • 25 g masla
  • 20 g sveže naribanega parmezana
  • 1 dl sladke smetane
  • 50 g kisle smetane
  • ščepec soli
  • 5-7 listov žajblja
  • 10 listkov melise

Postopek za bučne njoke v kremni žajbljevi omaki:

Začnemo s pripravo bučnih njokov. Olupimo in na koščke narežemo izbrano oranžno bučo in jo damo v posodo za kuhanje na pari – torej koščke buče damo v posodo z luknjicami, to pa postavimo nad posodo, v katero nalijemo par cm vode in zgornjo posodo pokrijemo s pokrovko, da se bo buča lepo zmehčala. To nam bo vzelo okoli 10 – 15 minut. Voda naj le rahlo brbota.

Olupimo krompir, ga operemo in narežemo na manjše koščke. Damo jih v drugo posodo z vodo, posolimo s ščepom soli in pristavimo na štedilnik. Ko voda zavre, temperaturo znižamo in kuhamo do mehkega, nato pa vodo odlijemo.

Kuhana krompir in bučo damo v skledo in ju pretlačimo s tlačilko za krompir.

Dodamo 250 g moke, ščep suhega šetraja, za noževo konico sveže naribanega muškatnega oreščka in pol žličke soli.

Premešamo z žlico, da nastane testo.

Testo naj pol ure počiva. S približno 30 g bele moke pomokamo delovno površino in testo zvrnemo nanjo. Ker je precej mehko, ga na hitro pregnetemo in sploščimo na približno 2 cm debel disk. Z nožem ga razrežemo na trakove, te pa na manjše koščke, da nastanejo njoki.

Bučne njoke lahko pripravimo na 2 načina: lahko jih skuhamo ali popečemo. Za kuhane bučne njoke v posodo za kuhanje nalijemo vodo, dodamo pol žličke soli in ko zavre, vanjo damo njoke. Znižamo temperaturo in jih na srednje visoki kuhamo približno 10 minut oz. dokler ne priplavajo na površino. S penovko jih poberemo iz kropa.

Lahko pa bučne njoke ocvremo oz. popečemo v ponvi na maslu. V ponev torej damo 25 g masla in ko se stopi, vanjo položimo njoke. Dobrih 5 minut jih pečemo na eni, nato še na drugi strani, da se zlatorjavo zapečejo.

Pripravimo še kremno žajbljevo omako, s katero bomo prelili njoke. V posodo damo 25 g masla in ga raztopimo. Medtem sesekljamo 5-7 listkov žajblja in 10 listkov melise.

Ko je maslo stopljeno, dodamo sesekljani zelišči.

Ko rahlo zadiši, dodamo 1 dl sladke in 50 g kisle smetane. Počakamo, da se stopi in premešamo.

Dodamo še 20 g sveže naribanega parmezana.

Kuhane ali popečene njoke prelijemo z žajbljevo omako.

Kateri bučni njoki so pa vam ljubši, kuhani ali pečeni?

Če imate radi njoke, poskusite tudi hrustljave mascarponove njoke z zelišči, iz buče pa lahko pripravite okusno juho na tak ali tak način.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor