Juha iz buč, bučk in jabolk
Približuje se jesen s svojimi darovi: bučami hokaido in jabolki. Hkrati je še vedno tu poletje, ki nas obdarja z bučkami. Na skorajšnjem prehodu poletja v jesen se prileže poletno-jesenska juha iz buč, bučk in jabolk – nenavadna kombinacija okusov, ki jo zaokrožijo izbrane začimbe.
Pripomočki za juho iz buč, bučk in jabolk:
- posoda
- deska
- nož
- lupilec
- stirač za česen
- kuhalnica
Sestavine za juho iz buč, bučk in jabolk:
- 1 žlica masla
- 2 stroka česna
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 200 g bučk
- 270 g buče hokaido
- 1 večji krompir
- 1 manjše jabolko
- 1 žlička soli
- 1/4 žličke mlete kumine
- 1/2 žličke paprike v prahu
- 1/4 žličke muškatnega oreščka
- 2 žlici bučnega olja
- 1 žlica kisle smetane
Postopek za juho iz buč, bučk in jabolk:
V posodo damo maslo. Posodo pristavimo na štedilnik in ko se maslo stopi, dodamo strta stroka česna.
Ko česen zadiši, primešamo rjavi sladkor.
Malo premešamo in vsujemo narezano zelenjavo in sadje: olupljene in narezane krompir, bučko in bučo hokaido ter jabolko. Približno 10 minut pražimo na zmerni temperaturi in pazimo, da se ne prime na dno. Po potrebi dodamo malo vode. Pri tem se bo sladkor sprijel v kepice, a se bo kasneje lepo stopil.
Začinimo s soljo, papriko v prahu, muškatnim oreščkom, mleto kumino. Premešamo in čez posujemo moko ter ponovno premešamo.
Zalijemo z vodo: dodamo toliko vode, da so vse sestavine pokrite in se usedejo na dno, koščki jabolka pa priplavajo na površje. Če se nam bo kasneje juha zdela pregosta, bomo lahko dolili še malo vode. Pokrijemo in kuhamo približno 25 minut, vmes pa poskusimo, koliko so se sestavine že zmehčale.
Ko se nam zdi, da so sestavine kuhane, juho pretlačimo s paličnim mešalnikom ali pa jo zmešamo v mešalniku. Prilijemo bučno olje in dodamo kislo smetano ter postrežemo še toplo.
Dober tek!