Bučni humus
Bučni humus je namaz, ki je narejen iz buče in čičerike. Naredila sem ga prvič in sigurno ne zadnjič, saj nas je navdušil. Ponavadi naredim navaden humus, nekaj časa nazaj sem naredila tudi barvni humus.
Bučni humus se naredi zelo enostavno, saj potrebuje le par sestavin. Ponudite ga kot predjed namazanega na kruhu ali krekerjih.
Pripomočki za bučni humus
- palični mešalnik s posodo
Sestavine za bučni humus
- 100 g huhane buče
- 120 g kuhane čičerike
- 1 strok česna
- 2 žlici olivnega olja
- 2 – 3 žlice limoninega soka
- sol
Kako naredimo bučni humus
Najprej skuham bučo, ki jo olupim in narežem na manjše koščke in jo kuham v vodi cca. 10 – 15 minut. Kuhano bučo pretlačim v pire. Ker zelo veliko uporabljam bučni pire, ga naredim že vnaprej in ga imam zamrznjenega. Pred uporabo ga seveda odmrznem in odlijem odvečno tekočino.
Za humus lahko uporabite že kuhano čičeriko iz pločevinke, ali pa jo skuhate sami. Preden skuhate čičeriko, jo je potrebno čez noč namočit in potem se kuha kar nekaj časa cca. 1 uro in pol. Če jo boste kuhali v ekonom loncu, se bo hitreje skuhala.
V posodi paličnega mešalnika zmiksam kuhan bučni pire, kuhano čičeriko in olivno olje, olupljen česen.
Ko je humus že narejen, po okusu dodam še limonin sok in sol in premešam. Namaz pospravite v posodo, s pokrovom, kjer vas bo počakal 3 dni v hladilniku.