Kremna juha iz buče
Kraljica med juhami, ki preseneti vsakogar. Kremno juho iz buče bodo pojedli celo tisti, ki ne marajo juh. Uporabite lahko hokaido ali muškatno bučo, lahko pa tudi masleno.
Kremna juha iz buče – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- posoda za kuhanje juhe
- palični mešalnik ali blender
- žlica
Kremna juha iz buče – sestavine:
- 1 hokaido buča (lahko tudi muškatna ali maslena)
- 2 srednje velika krompirja
- čebula
- 2 stroka češna
- liter jušne osnove ali vode
- lovorjev list
- sol, poper,
- muškatni orešček
- rdeča sladka paprika v prahu
- bučno olje
- smetana (po želji)
Kremna juha iz buče – postopek:
Narežemo čebulo in nasekljamo česen.
Bučo razpolovimo, odstranimo semena, olupimo in narežemo na manjše koščke. Krompir olupimo in prav tako narežemo na koščke.
Začnemo s praženjem čebule.
Po minuti praženja dodamo bučo in česen ter nadaljujemo s praženjem dobrih 10 minut, da se buča malenkost omehča.
Prilijemo liter jušne osnove ali vodo. Dodamo na koščke narezan krompir. Solimo, popramo, dodamo ščep sladke paprike, nastrgamo muškatni orešček in dodamo lovorjev list.
Na zmerni temperaturi kuhamo dobre pol ure. Ko je juha kuhana, jo odstavimo in vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom, da dobimo gostejšo kremno juho. Če želimo, da je juha še bolj kremna, dodamo žlico smetane in dobro premešamo. Zavremo in odstavimo.
Kremno juho iz buče prelijemo z nekaj kapljicami bučnega olja. Če imate pri roki pražena bučna semena, jih lahko nekaj potrosite po juhi in postrežete.
Pa dober tek! 🙂
Kremno juho iz buče lahko pripravimo tudi brez krompirja.