Buče v solati z olivnim oljem
Buče v solati z olivnim oljem so nežnega nevtralnega okusa, ki ga uravnavajo začimbe, ki smo jih uporabili. Danes se buče v kulinariki veliko uporabljajo, še posebej v kombinaciji z ostalo zelenjavo za pripravo prilog, juh in tudi solat, … Kot shranke iz buč pa lahko pripravimo različne omake, solate, kompote pa tudi marmelade …
Pripomočki za pripravo buč v solati
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo buč v solati
Za štiri osebe:
- 1000 g očiščenih jedilnih buč
- 50 ml olivnega olja
- sol po okusu
Za preliv:
- 3 vejice peteršilja (svežega ali suhega)
- 3 vejice poprove mete (sveže ali suhe)
- 3 vejice majarona (svežega ali suhega)
- sol po okusu
- sok 1/2 limone
- 1 žlica na drobno narezanega česna
- 50 ml olivnega olja
Priprava buč v solati
Jedilne buče operemo pod tekočo vodo, jih prerežemo na polovico in poizkusimo okus, če buče grenijo, jih ne uporabimo in jih lahko zavržemo.
Buče narežemo na rezine debeline enega centimetra, jim odstranimo sredinski del s semeni in jih olupimo.
Rezine buč, ki smo jim odstranili semenski del in jih olupili, narežemo na dolžino 4 do 5 cm, jih naložimo v posodo in posolimo, če naložimo več plasti, posolimo vsako plast posebej.
Tako nasoljene buče pustimo 30 d0 45 minut, da spustijo vodo, nato jih popivnamo na papirnati brisači in popečemo na olivnem olju po obeh straneh, pečene rezine odlagamo na krožnik.
Že med soljenjem buč pripravimo polivko tako, da peteršilj, majaron, česen in meto na drobno narežemo in zmešamo skupaj z olivnim oljem, soljo in sokom polovice limone.
Pečene rezine buč, ki smo jih naložili na krožnik, ohladimo na sobno temperaturo, nato jih razdelimo po porcijah in potresemo s pripravljeno polivko.
Pečene buče v solati lahko ponudimo kot predjed ali kot del obroka, dobrodošle pa so tudi v ponudbi samostojnega obroka.
Buče so lahko tudi poslastica, samo pripraviti jih je potrebno. Lučka Glaser
Nekaj nasvetov za uporabo buč v kulinariki:
- Bučne rezine s šunko in sirom.
- Bučni njoki (svaljki) z maslom in drobtinami.
- Polnjene bučke.
- Rahle bučne kajzerice.
- Bučnica, slan zavitek.
- Skutno bučni zavitek
- Narastek z bučami.
- Bučkina pita po Marjančino.
- Pica iz bučk.
- Zloženka iz bučke in stročjega fižola.
- Musaka z mletim mesom in bučkami.
- Lisičke z bučko.
- Bučke v omaki.
- Bučna juha z maslom.
Pripravila sem vam različne ideje za shranjevanje buč in bučk:
- Paradižnikova omaka z bučko.
- Vložene bučke po mediteransko.
- Pečene in pasterizirane bučke za ozimnico.
- Pražena semena bučk in buč.
- Sušenje bučk in buč.
- Bučke vložene v slanici.
- Priprava mladih bučk za ozimnico.