Kremna bučna juha s pistacijami
Kremna bučna juha s pistacijami je nedvomno eden izmed jesenskih “zadetkov”, tako zaradi svoje preprostosti, kot tudi posebnosti. Najsi gre za družinsko kosilo ali če pridejo na večerjo gosti, kremna bučna juha s pistacijami zagotovo ne bo razočarala.
Kaj potrebujemo za kremno bučno juho s pistacijami?
- Posodo za kuhanje,
- kuhalnico,
- desko za rezanje,
- nož in
- palični mešalnik.
Sestavine za kremno bučno juho s pistacijami:
- 3/4 kg buče hokaido,
- 2 srednje veliki čebuli,
- 5 strokov česna,
- 1 l vode,
- 1 zvrhana žlica masla,
- 2 pesti olupljenih pistacij,
- 1 dl kisle smetane,
- parmezan,
- sol,
- poper in
- muškatni orešček.
Postopek priprave kremne bučne juhe s pistacijami:
Buči odstranimo peške, jo olupimo in narežemo na kocke.
Prav tako olupimo čebulo in česen ter ju narežemo. Maslo damo v posodo za kuhanje in ga raztopimo.
Dodamo narezano čebulo in jo na zmernem ognju rahlo porjavimo. Dodamo česen in ga nekaj sekund pražimo skupaj s čebulo – le toliko, da lepo zadiši. Dodamo na kocke narezano bučo, dobro premešamo ter vse skupaj pražimo še kakšno minuto ali dve.
Zalijemo z vodo, posodo pokrijemo in na zmernem ognju pustimo vreti 15 minut, da se buča zmehča.
S paličnjakom nato kar v loncu vse skupaj zmeljemo. Pri tem ne hitimo ter si vzemimo nekaj časa, da bo juha tudi na žlici in jeziku zares gladka in kremasta.
Dodamo sol, poper in muškatni orešček ter pustimo na rahlem ognju vreti še kakšnih pet minut. Medtem pistacije na grobo nasekljamo …
… in jih tik pred koncem kuhanja vmešamo v juho. Kuhano juho takoj postrežemo in ji, ko je že na krožnikih, dodamo dobro premešano kislo smetano.
Za piko na i ob juhi postrežemo še parmezan.
Pa dober tek!