Telečji zrezki v naravni omaki
Telečji zrezki v naravni omaki so okusni z mehkim telečjim mesom, omaka pa kremasta z nežnim okusom po sestavinah, ki smo jih z občutkom dodali omaki, da vse sestavine samo poudarijo naraven okus telečjega mesa, priprava je preprosta in hitra.
Zaradi nežnega okusa omake, sem vam pripravila tudi različne ideje, ki so v spodnjem delu recepta, kaj lahko pripravimo zraven telečjih zrezkov v naravni omaki.
Pripomočki za pripravo telečjih zrezkov v naravni omaki
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za telečje zrezke v naravni omaki
Za 4 osebe:
- 900 g telečjih zrezkov
- 2 žlici olja po želji
- 15 g sesekljanega česna
- 6 žlic pšenične moke tip 500
- 2 žlici posušene jušne zelenjave
- 2 l vode
- 60 g masla
Priprava telečjih zrezkov v naravni omaki
Pripravimo kuhinjsko desko, pvc folijo ali vrečko in tolkač za mehčanje mesa, telečji zrezek položimo na desko, čez zrezek položimo pvc folijo in s tolkačem rahlo udarjamo po telečjem zrezku, da se velikost malo poveča, nato zrezek obrnemo, pokrijemo s pvc folijo in potolčemo še po drugi strani. Če so zrezki veliki, jih je dobro prerezati na pol ali celo na tri dele, da so v velikosti dlani.
Potolčene in narezane zrezke po eni strani povaljamo v moki in jih damo v srednje vroče olje, ki smo ga segreli v posodi, z ne pomokano stranjo navzdol in jih zapečemo.
Ko so telečji zrezki zapečeni z ene strani, jih obrnemo in zapečemo še na drugi strani, z obeh strani zapečene telečje zrezke naložimo na krožnik in opisani postopek ponavljamo, da popečemo vse zrezke.
V kozico, v kateri smo pekli telečje zrezke, dodamo česen, ga premešamo, da česen lepo zadiši to je 1 – 2 minute, nato dodamo moko, ki je ostala od pomokanja mesa in suho jušno zelenjavo.
Vse sestavine dobro premešamo, nato zalijemo z vodo in med mešanjem omako zavremo, da se grudice zdrobijo in mešamo po dnu kozice, da se sestavine iz dna stopijo med omako. Ko je omaka pripravljena, da je kremasta, ji dodamo še maslo in solimo po našem okusu in med mešanjem omako kuhamo še 2-3minute.
Ko je omaka pripravljena, ji dodamo telečje zrezke, da lepo umirjeno vrejo še 10 – 15 minut in telečji zrezki v naravni omaki so pripravljeni, da jih postrežemo.
Telečje zrezke v naravni omaki ponudimo še vroče, zraven pa lahko ponudimo priloge, ki so bolj nežnega okusa, da poudarimo okus telečjih zrezkov v naravni omaki, zato sem vam pripravila 11 receptov za lažje ideje:
- Domači bleki, krpice ali flikce.
- Riž z ajdovo kašo kot priloga.
- Kuhanje ješprenja.
- Polenta za vse generacije.
- Koruzni žganci.
- Beli žganci s krompirjem.
- Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.
- Pire krompir z rumeno kolerabo.
- Pire krompir z rdečo peso.
- Bučni njoki (svaljki) z maslom in drobtinami.
- Špinačni njoki.
Telečje zrezke lahko pripravimo na veliko različnih načinov, a meni so najokusnejši telečji zrezki v naravni omaki. Lučka Glaser
Pripravila sem vam še različne zelenjavne juhe, ki jih lahko pripravimo za toplo predjed:
- Regratova juha.
- Slastna juha iz kopriv.
- Hitra porova kremna juha.
- Porova kremna juha.
- Najboljša grahova juha z rižem.
- Slastna kremna bučna juha s krompirjem.
- Kremna bučna juha s kamutom.
- Bučna juha s koruznim zdrobom.
- Čebulna juha z bučkami.
- Bučna juha s kapucinkami.
- Juha iz bučnih semen.
- Fižolova kremna juha z ribano kašo.
- Kremna juha iz stročjega fižola.
- Paradižnikova juha z bučko in ribano kašo.
- Paradižnikova juha z ribano kašo.
- Korenčkova kremna juha.
- Česnova kremna juha.
- Česnovi pski v juhi.
- Špargljeva juha.
- Špargljeva kremna juha s krompirjem.
- Juha iz brokolija in bučk.
- Bobova kremna juha.
In še hitro pripravljene okusne juhe: