Shranjevanje olupljenega in sesekljanega česna
Ker je lupljenje in sekljanje česna lahko precej zamudno opravilo, še posebej, ko se nam mudi, ali pa potrebujemo več česna, je spodnji nasvet, kako shraniti že olupljen in sesekljan česen za kasnejšo uporabo lahko zelo koristen.
Tako v kulinariki, kot v zdravilstvu je uporaba česna nepogrešljiva, saj njegov specifični vonj in sladkobni pekoč okus dobrodejno vpliva na naše počutje in zdravje. Česen vsebuje veliko vitamina B in C, beljakovine, eterično olje, fosfor, kalij, kalcij in selen.
Pripomočki za shranjevanje sesekljanega česna
- kuhinjski sekljalnik
- manjši kozarec s pokrovom
Sestavine za shranjevanje sesekljanega česna
- količina primerna naši tedenski uporabi
Priprava česna na shranjevanje
Česnove glavice, ki so različne velikost v shrambi pregledamo, saj lahko postajajo mehke, prhke in te je treba izločiti in najprej olupiti in videti, če so še uporabne.
Olupljene stroke damo v sekljalnik in česen na grobo sesekljamo, lahko pa se sekljanja lotimo tudi ročno.
Ker so stroki česna zelo mehki, moramo paziti, da sekljalnik samo na kratko vključimo in večkrat preverimo zdrobljenost strokov česna, da jih ne bomo preveč sesekljali.
Sesekljane česnove stroke preložimo v primerno velik kozarec s pokrovom, ki ga zapremo in shranimo v hladilniku, tako sesekljan česen je priporočljivo uporabiti v enem tednu.
Česen kot začimbo uporabljamo za mesne, zelenjavne in solatne jedi. Lučka Glaser
Vedno, ko končujem kosilo in pripravljam solato mi primanjkuje časa za pripravo česna, zato sem se odločila, da ga pripravim po gornjem nasvetu.
Vas pa vabim, da si pogledate nekaj okusnih jedi s česnom:
- Česnova kremna juha.
- Kislo zelje v solati.
- Zelena solata z listi rdeče pese in korenčka.
- Radič štrucar z ješprenjem.
- Radič s krompirjem in slanino.
- Endivija z jajci.
- Regrat in radič s krompirjem.
- Regrat s fižolom v solati.
- Stročji fižol s krompirjem in sirom iz slanice.
- Domača tržaška omaka.
- Pečena skuša.
- File osliča v koruznem zdrobu.
- Postrvi na žaru.
- Pica iz večnamenskega kvašenega testa z lisičkami in mortadelo.
- Svinjska pečenka s česnom.