Špargljeva kremna juha s krompirjem
Print Friendly, PDF & Email

Špargljeva kremna juha s krompirjem je juha, ki je zelo enostavna za pripravo in jo lahko pripravimo v 30 minutah. To je ena bolj kremastih juh, ki je nasitna, vitaminsko in mineralno bogata, po zaužitju se počutimo lahkotno in sproščeno.

V kulinariki vse premalo uporabljamo šparglje, ki nam lahko popestrijo jedilnik, saj jih lahko pripravimo na več načinov. Šparglji imajo zaradi svoje sestave nežen, nevtralni okus in spadajo med nizkokalorične pridelke, saj 100 g špargljevih poganjkov vsebuje le okoli 20 kcal, vsebujejo pa veliko vitamina K, folne kisline ter železa.

Špargljeva kremna juha s krompirjem

Pripomočki za kuhanje špargljeve kremne juhe:

  •  palični mešalnik ali blender

Sestavine za kuhanje špargljeve kremne juhe

Za 6 oseb:

  • 300 g špargljev
  • 400 g krompirja
  • 30 g masla
  • morska sol po okusu
  • poper po želji in okusu
  • 1500 ml vode

Postopek za kuhanje špargljeve kremne juhe s krompirjem:

Šparglje položimo v hladno vodo in jih nežno operemo ter položimo na cedilo, da voda odteče in se delno osušijo.Špargljeva kremna juha s krompirjem

Špargljem odstranimo olesenele dele stebla, jaz jih vedno olupim, da odstranim oleseneli del, potem pa in jih narežem na kolobarje, dolžine približno enega centimetra, za juho uporabim samo spodnji del, zgornji v dolžini 5 do 8 cm pa pustim za okrasitev juhe. Olesenele dele špargljev kot so stebla in olupki, pa lahko uporabimo za pripravo špargljevega čaja.

Krompir olupimo, operemo in narežemo na kocke velike od 2 do 3 cm, zalijemo s toliko tekočine, da je krompir prekrit z vodo, lonec pokrijemo in pristavimo na štedilnik, ko krompir vre 10 minut, mu dodamo še narezane šparglje, ponovno pokrijemo lonec in pustimo, da vse skupaj vre še 10 minut, sedaj preverimo, če je krompir kuhan, če slučajno še ni, podaljšamo kuhanje, da se krompir zmehča.Špargljeva kremna juha s krompirjem

Lonec odstranimo iz grelne površine, dodamo maslo, sol in popramo po želji, ter vse sestavine sesekljamo s paličnim mešalnikom ali pa blenderjem, dolijemo preostalo vodo, dobro premešamo in pristavimo na grelno površino, da juha ponovno zavre. Sedaj preizkusimo, če smo špargljevo kremno juho s krompirjem dovolj solili in jo, če je potrebno, dosolimo po našem okusu.Špargljeva kremna juha s krompirjem

Špargljeva kremna juha s krompirjem je lahko okusen, lahek samostojni obrok ali pa predjed za kosilo, ponudite jo lahko v skledici, skodelici ali na krožniku, okrasite pa juho s svežimi vrhnjimi deli špargljev.

Šparglje premalo uporabljamo v naši prehrani, saj vsebujejo koristne sestavine za naše telo. Lučka Glaser

Kako šparglje uporabiti? Spodaj si lahko pogledate nekaj mojih receptov za pripravo špargljev:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor