Regratova juha
Print Friendly, PDF & Email

Regratova juha je okusna zelenjavna juha, ki ima rahlo sladkobno grenak okus, ki je odvisen tudi od starosti regrata, grenkobo pa ublaži tudi mleko, ki smo ga dodali, ko smo regrat kuhali.

Regrat je zelo razširjena užitna rastlina, ki raste tako na travnikih kot tudi na njivah in vrtovih. Spomladi, ko naše telo potrebuje veliko vitaminov in mineralov, je uživanje regrata zelo dobrodošlo, saj regrat vsebuje vitamine kot so: A, B in C in tudi minerale, železo, kalij, natrij …

Pripomočki za pripravo regratove juhe

  • palični mešalnik

Sestavine za pripravo regratove juhe

Za štiri osebe:

  • 150 g očiščenega regrata
  • 500 g olupljenega krompirja
  • 100 ml mleka
  • 1000 ml vode
  • 3 stroki česna
  • 50 g ocvirkov
  • sol po okusu
  • poper po okusu

Postopek za pripravo regratove juhe

Regrat, ki smo ga predhodno dobro oprali, narežemo na dolžino 2 do 3 cm, v loncu pa pripravimo mešanico mleka in vode, približno 500 ml vode in 100 ml mleka.

Mešanico vode in mleka zavremo in vanj stresemo narezan regrat in kuhamo tri do pet minut, nato regrat stresemo na cedilo, da voda, ki je mešana z mlekom odteče.

Krompir, ki smo ga olupili, narežemo na kocke velike 2 do 3 cm in jih prelijemo z vodo (500 ml), krompir kuhamo toliko časa, da je napol kuhan, dodamo še regrat, posolimo in kuhamo še približno 10 do 15 minut, oziroma toliko časa, da je krompir kuhan.

V kozici stopimo ocvirke, dodamo na drobno narezan česen in, ko po česnu zadiši, vse skupaj stresemo na kuhan krompir z regratom.

S pomočjo paličnega mešalnika krompir in regrat sesekljamo da dobimo zeleno kašasto juho.

Nasvet
Barvo juhe lahko spremenimo z dodatkom žlice ali dve mleka.

Ni nujno, da regrat pripravimo v solati, lahko ga tudi skuhamo in si pripravimo okusno in vitaminsko bogato juho. Lučka Glaser

Nekaj nasvetov pripravo regrata:

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.2]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor