Paradižnikova juha z ribano kašo
Paradižnikova juha z ribano kašo je okusna sladko slana juha, ki je hitro pripravljena in vsebuje veliko koristnih sestavin, ki jih naše telo potrebuje in na nas koristno vpliva. Jaz juho rada naredim poleti, iz svežih paradižnikov, v ostalih letnih časih pa iz shranka paradižnikove mezge z origanom.
Pripomočki za pripravo paradižnikove juhe
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo paradižnikove juhe
Za štiri osebe:
- 500 g svežih paradižnikov ali 500 ml paradižnikove mezge z origanom
- kavna žlička suhega origana (če boste uporabili mezgo, origano ni potreben)
- 500 ml vode
- 30 g masla
- sol po okusu
- 60 – 80 g ribane kaše
- poper po okusu in želji
- žlica peteršilja (svežega ali suhega)
Priprava paradižnikove juhe z ribano kašo
Najbolj hitra priprava paradižnikove juhe z ribano kašo je iz paradižnikove mezge z origanom in tudi najokusnejša, ker so paradižniki obrani v njihovi najboljši zrelosti in okusnosti.
Za pripravo paradižnikove juhe iz svežih zrelih paradižnikov, pa najprej paradižnike operemo, nato jih narežemo na manjše koščke in jim odstranimo trd del paradižnika od peclja, paradižnik naložimo v lonec, dodamo vodo, sol in suh origano in pristavimo na štedilnik, kuhamo 15 minut na zmerni temperaturi, potem s paličnim mešalnikom vse skupaj sesekljamo, da dobimo juho brez koščkov. Pristavimo nazaj na štedilnik, dodamo maslo, sol po okusu, poper in počakamo, da zavre, ko zavre, vanjo zakuhamo ribano kašo, ki jo skuhamo po navodilih proizvajalca.
Če pa juho pripravljamo iz paradižnikove mezge, enostavno v lonec vlijemo paradižnikovo mezgo z origanom, dolijemo vodo in dodamo surovo maslo, ko paradižnikova juha zavre, vanjo zakuhamo ribano kašo, ki jo skuhamo po navodilu proizvajalca.
Paradižnikovo juho poizkusimo ali je ustrezno slana,če ni, jo lahko sedaj še dosolimo, juho tudi popopramo in potresemo s peteršiljem, če uporabimo svežega ga pred tem nasekljamo.
Jaz vsem juham, enolončnicam, omakam … vedno zraven postrežem še sol in poper, da si lahko vsakdo za mizo pripravi okus po lastni želji.
Juha je vedno dobrodošla kakor predjed pri kosilu, ali pa samostojna za večerjo ali zajtrk. Lučka Glaser
Preberite, kaj lahko zraven paradižnikove juhe postrežete:
- Ocvrta piščančja bedra.
- Omleta z lisičkami.
- Paštašuta.
- Goveji zrezki z jurčki v omaki.
- Pečen piščanec z zelenjavo.
- Pečena piščančja bedra s kurkumo.
- Mesni hlebčki.
- Telečja rebra na posteljici iz zelenjave.
- Pečen fižol iz pečice.
- Gratinirane palačinke z jurčki.
- Telečja rebra iz pečice.
- Slastna mrežna pečenka.
- Slavnostna svinjska pečenka v pečici.
- Pečen puran s krompirjem v pečici.
- Mini pica.
- Pica z jurčki.
- Krompirjev langaš.
- Jagodni cmoki iz skutnega testa.
- Slivovi cmoki s skutinim testom.
- Kvašeni slivovi cmoki.