Špargljeva juha
Print Friendly, PDF & Email

Špargljeva juha je slastna, nizkokalorična, vitaminsko in mineralno bogata in je zelo dobrodošla v vročih dneh, ko ne potrebujemo močne mastne hrane in se po njej počutimo sproščeno in lahkotno. Danes v kulinariki vse premalo uporabljamo šparglje, ki nam lahko popestrijo jedilnik, saj jih lahko pripravimo na več načinov in prav špargljeva juha nam dvigne apetit in nas opomni, da smo bili lačni.

Šparglji imajo zaradi svoje sestave nežen, nevtralni okus in spadajo med nizkokalorične pridelke, saj 100 g špargljevih poganjkov vsebuje le okoli 20 kcal, vsebujejo pa veliko vitamina K, folne kisline ter železa.

 

Pripomočki za kuhanje špargljeve juhe:

  • deska za rezanje
  • nož
  • tehtnica
  • lonec s pokrovko
  • žlica
  • skodelica
  • ponev
  • kuhalnica
  • štedilnik

Sestavine za kuhanje špargljeve juhe:

Za šest oseb

Za juho:

Za popečene kruhove kocke:

  • 150 g belega kruha
  • 50 g surovega masla

Postopek za kuhanje špargljeve juhe

Šparglje operemo, pregledamo, odstranimo slabe in olesenele dele stebla, po potrebi jih olupimo in jih narežemo na kolobarje približno enega centimetra, za juho uporabimo samo spodnji del, zgornji v dolžini 8 do 11 cm pa pustimo za pripravo druge jedi, npr.: špargljeve  solate. Olesenele dele  špargljev kot so stebla in olupki pa lahko uporabimo za pripravo špargljevega čaja.

V lonec nalijemo vodo, ki ji dodamo narezane šparglje in jušno zelenjavno začimbo, po potrebi dosolimo in kuhamo približno 10 minut, oziroma toliko časa, da narezani šparglji postanejo mehki.

V skodelici zmešamo kislo smetano in moko v gosto zmes brez grudic.

Zmes iz moke in kisle smetane nato med stalnim mešanjem prilijemo h kuhanim špargljem.

Na rahlem ognju pustimo vreti še pet minut.

Beli kruh narežemo na drobne kocke in jih prepražimo na surovem maslu, ki smo ga stopili v ponvi. Pražimo toliko časa da kruhove kocke dobijo zlato rjavo barvo. Kruhove kocke bodo krasen dodatek k juhi.

Špargljevo juho serviramo v skodelici in ji dodamo kocke belega kruha, ki smo jih prepražili na surovem maslu, za dekoracijo pa lahko uporabimo šparglje, ki jih nismo razrezali in vejico peteršilja.

Tudi juha kuhana brez mesa, je lahko slastna in okusna. Lučka Glaser

K slastni šprhljevi juhi se prileže:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor