Čebulna juha z bučkami
Print Friendly, PDF & Email

Čebulna juha z bučkami je topla in vedno prijetna za naše telo, nas pogreje in osveži energijo in dobro počutje. Okus ima po čebuli, bučkah, jušni zelenjavi in ko jo sesekljamo s palčnim mešalnikom dobimo prijetno kremno juho, ki jo lahko pojemo kakor samostojen obrok ali pa toplo predjed, ki je vedno dobrodošla.
Že tisočletja velja čebula za preizkušeno ljudsko zdravilo proti najrazličnejšim razpoloženjskim težavam, tegobam in boleznim. Da se nam že pri rezanju čebule solzijo oči, je znamenje njene moči. Čebula uničuje bakterije in nas naredi zdrave in odporne. Čebula se je zaradi njenih dobrih lastnosti razširila po vsem svetu in tudi na naše vrtove, varuje nas pred okužbami, razkužuje nosno, ustno in žrelno votlino, krepi sluznice v črevesju in želodcu, pomaga pri težavah z ledvicami in mehurjem, znižuje krvni tlak in količino maščob v krvi, varuje pred boleznimi ožilja, blaži bolečine ven, krepi srce in ožilje ter preprečuje arteriosklerozo, oživlja spolno moč, … in bučke so prijateljice celic in črevesa in idealne za nizkokalorične jedi.

Čebulna juha z bučkami – pripomočki:

  • 3 l velik lonec s pokrovko
  • nož
  • deska za rezanje
  • kuhalnica
  • žlica
  • sekljalnik
  • palični sekljalnik

Čebulna juha z bučkami – sestavine:

Za 4 obroke

Čebulna juha z bučkami – priprava:

Za čebulno juho najprej čebulo olupimo in na drobno zrežemo. Če imamo sekljalnik, se nam ga splača uporabiti. V loncu segrejemo mast in v njej prepražimo pripravljeno čebulo, da lepo zarumeni.

Bučko preverimo, če ima trd olupek jo olupimo, odstranimo pečke in narežemo na kocke in še nekoliko popražimo s čebulo.

V lonec dodamo vodo, jušno zelenjavo pokrijemo s pokrovko, da se lepo počasi kuha 15 – 20 minut.

Ko je juha kuhana, jo s paličnim mešalnikom sesekljamo, da postane kremna. Sedaj juho poizkusimo in po potrebi dosolimo in serviramo na krožnik. Če vam so všeč zlate kroglice si juho potresite z zlatimi kroglicami in potresite z svežim ali zamrznjenim drobnjakom. Po želji pa lahko uporabite vse zakuhe za juhe: rezance, ribano kašo, riž, ajdovo kašo, ovsene kosmiče, popečene krušne kocke … 

Dober tek vam želi Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor