Česnova kremna juha
Print Friendly, PDF & Email

Česnova kremna juha je nežnega okusa, z rahlim pridihom po česnu, ki na nas deluje blagodejno in nas v hladnih dneh tudi prijetno pogreje. Z dodatkom kruha, ki juho naredi kremasto, pa nas tudi nasiti.

Za pripravo česnove kremne juhe uporabimo star bel kruh ali pekovsko pecivo brez dodanih semen in začimb.

Česen je poznan kot najmočnejše naravno zdravilo in najboljši naravni antibiotik. Zgodovina česna je zelo dolga, saj o njemu govori veliko legend, med drugim tudi ta, da so se Egipčani z njim zaobljubili bogovom, grški atleti pa naj bi ga jedli pred velikimi tekmovanji.
Česen povzroča nekoliko neprijeten in močan zadah, a po drugi strani v sebi skriva mnoge zdravilne učinke, saj so ga dolga stoletja uporabljali predvsem za zdravilo, šele kasneje pa se je uveljavil tudi v kulinariki. Njegova neprecenljiva vrednost je tudi v tem, da je izjemno zdravilen in brez kakršnih koli stranskih učinkov. Česen ima značilen vonj in pekoč okus, deluje kot antiseptik, najbolj učinkovit pa je pri boju z virusi in bakterijami, odličen pa je tudi pri zatiranju glivic. Z njim se je moč učinkovito boriti zoper nastanek srčnih bolezni, kot so ateroskleroza ali poapnenje žil, povišan holesterol, visok krvni tlak, itd..  Da bi v polnosti izkoristili zdravilne sestavine česna, je priporočljivo, da ga uživamo surovega.

Tokrat pa si poglejmo kako ga uporabiti v kulinariki za pripravo okusne kremne česnove juhe.

Pripomočki za pripravo česnove kremne juhe:

  • kozica
  • deska za rezanje
  • nož
  • tehtnica
  • merica za vodo
  • žlica
  • skodelica
  • palični mešalnik
  • štedilnik

Sestavine za pripravo česnove kremne juhe

Za štiri osebe:

  • 1000 ml vode
  • 50 g suhe bele kajzerice, žemlje ali belega kruha (star kruh)
  • 5 strokov česna
  • 30 g masla
  • 1 žlica jušne zelenjave
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • vejica peteršilja za okus in dekoracijo

Postopek priprave česnove kremne juhe

Za kuhanje česnove kremne juhe potrebujemo zelo malo časa, zato si vse sestavine, ki jih bomo potrebovali, predhodno pripravimo. Pekovsko pecivo ali beli kruh, ki ga nismo porabili svežega in se nam je že malo posušil, narežemo na manjše kocke in ga uporabimo za čudovito česnovo kremno juho.

V kozico nalijemo vodo, dodamo jušno zelenjavo in damo na štedilnik, počakamo, da zavre. Medtem, ko čakamo, da juha zavre, olupimo česen in ga na drobno narežemo.

Takoj, ko je juha zavrela vanjo stresemo na drobno narezane kocke kruha, dodamo na drobno narezan česen in pustimo vreti na zmernem ognju še pet minut.

Po petih minutah s paličnim mešalnikom juho zmiksamo, da dobimo kremno juho, dodamo surovo maslo, posolimo, premešamo in pustimo vreti še dve do tri minute.

Juho poizkusimo, po potrebi dosolimo in jo postrežemo v skodelici, ljubitelji popra in peteršilja pa bodo dodali tudi te dve začimbe.

Ne zavrzite kruha, že naši predniki so nas učili, če kruh pade na tla, se sklonite ga poberite in poljubite. Lučka Glaser

Zraven česnove kremne juhe pa lahko še postrežemo:

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor