Juha iz posušenih jurčkov
Juha iz posušenih jurčkov je zelo okusna in zapeljiva z nezgrešljivo aromo po jurčkih, saj jurčki spadajo med najbolj iskane gobe, tako med strastnimi nabiralci, kot nedeljskimi izletniki. Pravilno posušeni jurčki dajejo še močnejšo aromo kot sveži in zato imajo jedi, v katerih jih uporabimo, močno aromo in okus.
Poznano je, da jurčki niso samo lepi, dišeči in okusni, vsebujejo tudi veliko selena, B3 in D vitamina, ki so koristni za naše telo.
Pripomočki za kuhanje juhe iz posušenih jurčkov
- kavni mlinček ali sekljalnik
Sestavine za kuhanje juhe iz posušenih jurčkov
Za štiri osebe:
- 30 g posušenih jurčkov
- 70 g čebule
- 2 stroka česna ali 1 žlička suhega česna
- 40 g masla
- 1 žlička timijana (svežega ali suhega)
- 1 žlica posušene jušne zelenjave
- 1 žlica kisle smetane
- morska sol po okusu
- 1000 ml vode
Postopek kuhanja juhe iz posušenih jurčkov
Posušene jurčke, ki smo jih poleti in jeseni z veseljem nabirali in sušili odtehtamo in s pomočjo kavnega mlinčka ali sekljalnika suhe jurčke zmeljemo v prah, ali pa jih ročno zdrobimo na manjše koščke.
V lonec damo maslo, na drobno narezano čebulo, česen, timijan in jušno začimbo, na zmernem ognju med stalnim mešanjem pražimo toliko časa, da po kuhinji prijetno zadiši.
Nato počasi dolijemo toplo vodo, premešamo in, ko voda zavre, dodamo zmlete ali zdrobljene suhe jurčke, posolimo in vse skupaj premešamo, lonec pokrijemo in na lahkem ognju kuhamo 10 minut.
Ko je juha kuhana, dodamo kislo smetano in jo z metlico premešamo, da se kisla smetana razpusti.
Juho iz suhih jurčkov postrežemo še vročo v skodelici, zraven pa lahko ponudimo doma pečen kruh.
Poleti in jeseni prosti čas izkoristite tudi za nabiranje gob in tako bo zima še lepša in tudi krajša. Lučka Glaser
Zraven juhe iz suhih jurčkov pa ponudimo okusen domač kruh:
- Bel kruh z drožmi.
- Rahle bučne kajzerice.
- Rahle bige brez gnetenja.
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Pirin kruh s kislim testom.
- Koruzni kruh.
- Ržen kruh z drožmi.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovsen kruh s kvasno emulzijo.
- Črn kruh s kvasno solno emulzijo.
- Mlečen bel kruh iz kruhomata.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.