Zdravilna prežganka
Print Friendly, PDF & Email

Prežganka je okusna, dišeča, kremasta juha z okusom po kumini in lovorju. Enostavna za pripravit in tudi časa nam ne vzame veliko. Le 10 minut in juha je na krožniku. Kadar se moj partner slabo počuti mu skuham prežganko, ki mu vedno  pomaga, da se okrepi in prečisti. Vrača mu zdravje, energijo. Zdaj že vem, kaj mu bo pomagalo, do zdravja. Tudi jaz, kadar imam želodčne težave, si skuham to enostavno juhico prežganko in  vselej mi pomaga. Prežganka se vedno prileže, pa naj bo za večerjo, kosilo ali zajtrk. V klasični prežganki pražimo moko na olju, ki ga moka  popije in je  zato kar veliko olja v prežganki. Po tem receptu pa je brez maščob in je primerna za vse generacije in tudi za diabetike primeren obrok.

Zdravilna prežganka

Prežganka – pripomočki:

  • ni posebnih pripomočkov

Prežganka – sestavine:

Za 6 obrokov

  • 4 žlice moke
  • 2 jajci
  • 3 lovorovi listi
  • kumina po okusu
  • sol po okusu
  • 1,5 l vode

Prežganka – postopek:

V lonec damo kumino in moko ter pristavimo na štedilnik, da na srednji temperaturi pražimo ob neprestanim mešanju.

Zdravilna prežganka

Ko moka postane lepo lešnikovo rjava, zalijemo s hladno ali mlačno vodo in dodamo lovorjev list.

Zdravilna prežganka

Pokrijemo in počakamo, da zavre. Pazimo, ker prežganka rada kipi. To pomeni, da pri vretju začne dvigovati volumen in prične uhajati iz lonca na štedilnik.  V manjšo skledo vbijemo dve jajci in ju dobro stepemo z vilicami.

Zdravilna prežganka

Ko prežganka zavre, vanjo počasi zamešamo stepena jajca in solimo. Kuhamo še 5 minut in juha je pripravljena, da jo postrežete.

Zdravilna prežganka

Ideja
Namesto jajc, lahko vanjo zakuhate riž, ajdovo kašo …

Poleg prežganke lahko pripravimo črni kruh, ki ga narežemo na kocke. Kruh dodamo, ko je prežganka že na mizi. Otrokom pa bolj teknejo kocke belega kruha.

Zdravilna prežganka

Dober tek vam želi Lučka.

Poskusite še nekaj drugih preprostih juh:

Ocena:
Skupaj: 43 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor