Zdravilna prežganka
Prežganka je okusna, dišeča, kremasta juha z okusom po kumini in lovorju. Enostavna za pripravit in tudi časa nam ne vzame veliko. Le 10 minut in juha je na krožniku. Kadar se moj partner slabo počuti mu skuham prežganko, ki mu vedno pomaga, da se okrepi in prečisti. Vrača mu zdravje, energijo. Zdaj že vem, kaj mu bo pomagalo, do zdravja. Tudi jaz, kadar imam želodčne težave, si skuham to enostavno juhico prežganko in vselej mi pomaga. Prežganka se vedno prileže, pa naj bo za večerjo, kosilo ali zajtrk. V klasični prežganki pražimo moko na olju, ki ga moka popije in je zato kar veliko olja v prežganki. Po tem receptu pa je brez maščob in je primerna za vse generacije in tudi za diabetike primeren obrok.
Prežganka – pripomočki:
- ni posebnih pripomočkov
Prežganka – sestavine:
Za 6 obrokov
- 4 žlice moke
- 2 jajci
- 3 lovorovi listi
- kumina po okusu
- sol po okusu
- 1,5 l vode
Prežganka – postopek:
V lonec damo kumino in moko ter pristavimo na štedilnik, da na srednji temperaturi pražimo ob neprestanim mešanju.
Ko moka postane lepo lešnikovo rjava, zalijemo s hladno ali mlačno vodo in dodamo lovorjev list.
Pokrijemo in počakamo, da zavre. Pazimo, ker prežganka rada kipi. To pomeni, da pri vretju začne dvigovati volumen in prične uhajati iz lonca na štedilnik. V manjšo skledo vbijemo dve jajci in ju dobro stepemo z vilicami.
Ko prežganka zavre, vanjo počasi zamešamo stepena jajca in solimo. Kuhamo še 5 minut in juha je pripravljena, da jo postrežete.
Poleg prežganke lahko pripravimo črni kruh, ki ga narežemo na kocke. Kruh dodamo, ko je prežganka že na mizi. Otrokom pa bolj teknejo kocke belega kruha.
Dober tek vam želi Lučka.
Poskusite še nekaj drugih preprostih juh:
- milijonska juha,
- ohrovtova juha z zakuho,
- porova kremna juha,
- špargljeva juha,
- česnova kremna juha,
- korenčkova kremna juha,
- paradižnikova juha z bučko in ribano kašo,
- čebulna juha z bučkami.