Hitra porova kremna juha
Porova juha skuhana v 10 minutah je okusen topel obrok za dni, ko se nam mudi. Radi jo imajo otroci in ravno tako starejši, tisti vmes pa poskusite in ne bo vam žal. Juho lahko jemo brez zakuhe, ker je kremna. Za samostojni obrok pa ji lahko dodamo zlate kroglice, rezance, riž …
Por vsebuje podobne sestavine kot čebula, čemaž in česen. Vsebuje aromatične snovi, ki mu dajejo ostrino in značilen vonj. Por pogosto uporabljamo kakor začimbno zelenjavo, kot dodatek solatam, juham, pitam, prilogam in omakam. Porovo olje vsebuje alizin, žveplovo spojino, ki daje rastlini okus in vonj. Deluje predvsem preventivno, blažilno in zdravilno. Ko por zaužijemo se prične v želodcu in črevesju čiščenje in odstranjevanje bolezenskih bakterij in gliv. Por pa tudi čudovito ureja prebavo. Juhica iz pora pa čudovito pogreje želodček in telo v mrzlih zimskih dneh.
Porova kremna juha – pripomočki:
- skleda
- deska za rezanje
- nož
- lonec s pokrovko
- kuhalnica
- žlica
- tehtnica
Hitra porova kremna juha – sestavine:
Za 4 osebe
- 1 jušna žlica olja
- 200 g pora
- 1 kavna žlička domače mešanice začimb (korenje, zelena, koleraba, peteršilj, sladki, janež)
- 2 jušni žlici pšeničnega zdroba
- 1 l vode
- sol po okusu
Hitra porova kremna juha – priprava:
Por dobro operemo in prav posebno smo pozorni na del pora kjer se listi razvejajo. V tistih gubah je največ smeti. Zato tam por prerežemo in vsak list dobro operemo in pregledamo, da je čist.
Čiste liste drobno narežemo na tanke rezance.
V lonec odmerimo 1 jušno žlico sončničnega olja in dodamo odtehtan por, pražimo, da se por malo zmehča. To opazimo, ker se volumen pora zmanjša. Dodamo 2 žlici pšeničnega zdroba in kavna žlico domače začimbe (korenje, zelena, koleraba, peteršilj, sladki, janež) in solimo.
Vse sestavine premešamo in zalijemo z vodo. Pokrijemo in pazimo, da zavre, ker porova juha vedno hoče kipeti moramo biti pri loncu, da odkrijemo pokrovko in zmanjšamo temperaturo štedilnika. Nastavimo temperaturo, da juha počasi vre 5 minut.
S paličnim mešalnikom vse skupaj dobro zmešamo , da dobimo enakomerno sesekljano juho. Postrežemo juhico kakor toplo predjed ali kakor samostojni obrok z želenimi dodatki.
Dober tek vam želi Lučka Glaser