Milijonska juha
Print Friendly, PDF & Email

Zdravilna milijonska juha je slastna, sladko slana juha, ki je pripravljena s korenčkom, pšeničnim zdrobom, jajčkom in peteršiljem. Obogatena je s surovim maslom, ki da juhi še boljši okus. Juha je nasitna in nam ogreje trebušček, priporočljiva je za vse generacije od malčkov pa do nas, starejših in malo starejših. Zdravilno milijonsko juho lahko postrežemo za toplo predjed pri kosilu ali samostojno za lahko večerjo, malico …

Svež korenček v 100 g vsebuje 41 kalorij in je v prehrani zelo koristen, ker vsebuje vitamine: A, B1, B2, B3, B6,B9, C, in minerale: kalcij, železo, magnezij, fosfor,kalij, natrij in je bogat s karoteni, ki na več načinov koristijo zdravju, predvsem kot antioksidanti.

Pripomočki za pripravo milijonske juhe:

  • sekljalnik ali strgalo
  • nož
  • deska za rezanje
  • tehtnica
  • skodelico
  • kuhalnica
  • žlica
  • žlička
  • vilice
  • lonec s pokrovko
  • štedilnik

Sestavine za pripravo milijonske juhe

Za 4 obroke:

  • 20 g masla
  • 250 g korenčka
  • 2 žlici pšeničnega zdroba
  • 2 žlički zamrznjenega ali svežega peteršilja
  • sol po okusu
  • 2 jajci
  • 1 l vode

Postopek za pripravo milijonske juhe

Najprej pripravimo sestavine: korenček in peteršilj očistimo in operemo pod tekočo vodo. Čist korenček v sekljalniku na drobno sesekljamo. V primeru, da nimamo sekljalnika ga naribamo na strgalu.

V lonec damo maslo in ga stopimo, nato dodamo sesekljan korenček in ga med mešanjem pražimo, da spremeni barvo in zadiši.


Prepraženemu korenčku dodamo pšenični zdrob in premešamo ter zalijemo s hladno vodo, pokrijemo in povečamo temperaturo na štedilniku, da juha zavre. Večkrat preverimo, da nam juha ob vretju ne bo kipela. Tako naj juha počasi vre 5 minut.


Polovico na drobno nasekljanega peteršilja dodamo v juho med vrenjem, drugo polovico pa bomo dodali, ko bo juha kuhana, zaradi svežine, okusa in videza. Prav tako sedaj juho solimo.
Jajci vbijemo v sekljalnik ali skodelico in ju premešamo (razžvrkljamo), ko juha zavre, med vlivanjem jajca v juho mešamo, da se jajce enakomerno razdeli v juhi .

Juha naj vre na zmernem ognju, da jajca zakrknejo in juha je kuhana.

Z malo sestavinam do slastne juhe, ki so vedno dobrodošle in zdrave na naših mizah. Lučka Glaser

Zraven zdrave korenčkove juhe za popolno kosilo priporočam:

Ocena:
Skupaj: 39 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor