Zlata prežganka
Zlata prežganka je dobila ime po kurkumi, ki ima čudovit okus in barvo in poskrbi za čudovito zlato rumeno juho, ki prijetno vpliva na naše telo. Prežganka je nekoč med revnimi delavskimi prebivalci veljala za osnovno prehranjevanje, danes pa si jo največkrat pripravimo za lajšanje želodčnih težav.
Pripomočki za pripravo zlate prežganke:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo zlate prežganke
Za šest oseb:
- 60 g surovega masla
- 60 g bele moke tip 500
- 1 žlička mlete kumine
- 1 žličko kurkume
- 3 liste lovorja
- 2 jajci
- 1500 ml vode
- sol po okusu
Postopek za pripravo zlate prežganke
V loncu na zmerni temperaturi stopimo maslo in na njem najprej prepražimo mleto kumino in moko, da rahlo zlato porjavi, nato dodamo kurkumo, vse skupaj premešamo in takoj med stalnim mešanjem dolijemo vodo .
Dodamo lovor, posolimo in kuhamo v pokritem loncu pet minut.
Med tem časom v posodico ubijemo jajci in ju razžvrkljamo s pomočjo vilice.
Razžvrkljani jajci med vrenjem in stalnim mešanjem z metlico za stepanje, počasi vlivamo v lonec in pustimo vreti še dve do tri minute.
Enostavna, lepa, okusna, zapeljiva in zdrava, to je prežganka s kurkumo. Lučka Glaser
Zraven čudovite zlate prežganke se nam prileže doma pečeni kruh:
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.
- Rahle bučne kajzerice.
- Rahle bige brez gnetenja.
- Pirin kruh s kislim testom.
- Koruzni kruh.
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Ržen kruh z drožmi.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovseni kruh s kvasno emulzijo.
- Črni kruh s kvasno solno emulzijo.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Mlečni bel kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnati kruh iz aparata za peko kruha.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.