Zlata prežganka
Print Friendly, PDF & Email

Zlata prežganka je dobila ime po kurkumi, ki ima čudovit okus in barvo in poskrbi za čudovito zlato rumeno juho, ki prijetno vpliva na naše telo. Prežganka je nekoč  med revnimi delavskimi prebivalci veljala za osnovno prehranjevanje, danes pa si jo največkrat pripravimo za lajšanje želodčnih težav.

Pripomočki za pripravo zlate prežganke:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo zlate prežganke

Za šest oseb:

  • 60 g surovega masla
  • 60 g bele moke tip 500
  • 1 žlička mlete kumine
  • 1 žličko kurkume
  • 3 liste lovorja
  • 2 jajci
  • 1500 ml vode
  • sol po okusu

Postopek za pripravo zlate prežganke

V loncu na zmerni temperaturi stopimo maslo in na njem najprej prepražimo mleto kumino in moko, da rahlo zlato porjavi, nato dodamo kurkumo, vse skupaj premešamo in takoj med stalnim mešanjem dolijemo vodo .

Dodamo lovor, posolimo in kuhamo v pokritem loncu pet minut.

Med tem časom v posodico ubijemo jajci in ju razžvrkljamo s pomočjo vilice.

Razžvrkljani jajci med vrenjem in stalnim mešanjem z metlico za stepanje, počasi vlivamo v lonec in pustimo vreti še dve do tri minute.

Enostavna, lepa, okusna, zapeljiva in zdrava, to je prežganka s kurkumo. Lučka Glaser

Zraven čudovite zlate prežganke se nam prileže doma pečeni kruh:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor