Posušena jušna zelenjava
Print Friendly, PDF & Email

Posušena jušna zelenjava brez dodane soli je kvaliteten, enostavno pripravljen shranek za ozimnico, ki ga uporabljamo za pripravo vseh vrst juh, enolončnic in za pripravo obrokov iz različnih vrst mesa in zelenjave.

Rastline nabiramo in sušimo preko celega leta, v jesenskem času pa posušene rastline zmeljemo, zmešamo in si pripravimo čudovit shranek, ki nam skrajša pripravo in izboljša okus in aromo marsikaterega obroka.

Mešanico posušene jušne zelenjave lahko tudi prilagodite svojim željam in potrebam.

Posušena jušna zelenjava

 

Pripomočki za pripravo posušene jušne zelenjave:

  • električni blender
  • električni sušilec sadja, zelišč, …

Sestavine za pripravo posušene jušne zelenjave:

Za 635 g suhe jušne zelenjave:

Postopek za pripravo posušene jušne zelenjave

Pri pripravi posušene jušne zelenjave, moramo paziti, da uporabimo kvalitetno, v pravem času nabrano in res dobro posušeno zelenjavo, saj je drugače lahko ves naš trud zaman, če samo ena zelenjava ni dovolj posušena, se nam lahko mešanica jušne zelenjave pokvari.

Pri zelenem delu začimbnic najprej odstranimo grde in poškodovane vejice, ter v večjo posodo s hladno vodo namočimo cele vejice za 5 minut, da odpade vsa umazanija, potem jih previdno, da se listki ne mečkajo, poberemo iz vode in to ponavljamo v sveži hladni vodi, dokler voda v kateri umivamo liste zelišč, ne ostane čista. Vejice naložimo na cedilo, da voda odteče in se listi zelišč posušijo pred obdelavo.

Gomolje dobro operemo v hladni vodi in odstranimo vso zemljo, če so gomolji poškodovani, jih obrežemo in slabe dele zavržemo. Čist gomolj obrišemo ali pustimo, da se posuši pred obdelavo.

Kako dolgo se določena zelenjava suši, je tudi odvisno od zelenjave, izbranega postopka sušenja in od zračne vlažnosti,zato točnega časa ni moč opredeliti, vseeno pa sem vam v nadaljevanju napisala smernice za vsako zelenjavo posebej.

Vso, že posušeno, jušno zelenjavo s pomočjo blenderja zdrobimo, da dobimo lističe velike od enega do dva milimetre.

Pa pojdimo lepo po vrsti.

Zelena, listna ali navadna

Zelene poznamo več vrst, največ se uporablja listna ali navadna zelena, ki je bogata z minerali, največ ima kalija, natrija, kalcija in magnezija. Med vitamini je veliko provitamina A, vitaminov skupine B, vitamina C in E. Vitamina C je v listih zelene nekajkrat več kot v gomoljih.

Posušenim vejicam zelene, odstranimo liste s stebla in liste narežemo na rezance, v primeru sončnega vremena jih posušimo v senci, da ne izgubi preveč sestavin. Če pa imamo napovedano deževno vreme, lahko zeleno posušimo tudi v pečici ali pa v sušilcu za sadje in zelenjavo, temperatura je lahko nastavljena od 30 °C do največ 40 °C. Čas sušenja v sušilcu za sadje in zelenjavo na 40°C, je od 8 do 10 ur. Pri samem sušenju pa upoštevajte tudi navodila vaše pečice ali sušilca.

Podrobnejše navodilo za sušenje: zelena za začimbo.

Posušena jušna zelenjava
Suhi listi zelene in desno zmleti.

Peteršilj

Peteršilj je začimba, ki je nepogrešljiva v naših kuhinjah zaradi svojega vonja, okusa pa tudi sestave, in velja za eno izmed osnovnih začimb. Kot takšen je nepogrešljiv v kulinariki, najpogosteje pa ga uporabimo pri slanih jedeh. Po prehranski vrednosti pa peteršilj sodi v sam vrh začimb, saj vsebuje vitamine A, B6 in C, kakor tudi kalcij, železo in magnezij.

Liste peteršilja operemo, osušimo potem pa na drobno narežemo in jih enakomerno porazdelimo po pladnju. Pladenj postavimo v suh, zračen, senčen prostor, da se suši.  Dobro je peteršilj enkrat do dvakrat na dan premešati, da se enakomerno suši, ko je peteršilj suh, se drobi med prsti. V slučaju deževnega vremena, lahko liste peteršilja posušimo tudi v pečici ali pa v sušilcu za sadje in zelenjavo, temperatura je lahko nastavljena od 30 °C do največ 40 °C. Čas sušenja v sušilcu je 8 do 10 ur.  Pri samem sušenju pa upoštevajte tudi navodila vaše pečice ali sušilca.

Podrobnejše navodilo za sušenje:priprava peteršilja za začimbo.

Posušena jušna zelenjava
Suhi listi peteršilja in zmleti.

Por

Pora poznamo več vrst, med seboj se razlikujejo po dolžini stebla in barvi listov, toda njihova hranljivost in okus pa sta pri vseh enaka. okus je rahlo pikanten in nas spominja na čebulo, uporabljamo spodnji zemeljski del, ki je bele barve in tudi nadzemni zeleni del. Por vsebuje vitamine A, C, B1, B2, B6, in E, rudnine, ki so tudi prisotne pa so kalij, fosfor, magnezij in železo.

Opran, osušen por narežemo na kolobarje široke tri do pet milimetrov in ga razprostremo po krožniku pladnja sušilca ali po pekaču, če sušimo v pečici. V krožnik sušilca nalagamo tanko plast narezanega pora, da se hitreje posuši. Med sušenjem narezan por večkrat premešamo in zamenjamo tudi vrstni red krožnikov. Sušenje pora traja osem do deset ur pri maksimalni temperaturi 40 °C. Pri samem sušenju pa upoštevajte tudi navodila vaše pečice ali sušilca.

Podrobnejše navodilo za sušenje: por – sušenje za začimbo.

Posušena jušna zelenjava
Posušen in zmleti por.

Pastinak

Pastinak je zelo podoben peteršilju, liste lahko uporabljamo celo poletje, jeseni pa tudi koreninski del, ki ga lahko čez zimo pustimo tudi v zemlji. Pastinak vsebuje veliko vitaminov kot so E, B3, B2, B1 in tudi vitamin C, ki ga je največ v mladih zelenih listih.

Liste pastinaka, operemo, osušimo, narežemo in posušimo po enakem postopku kakor zeleno, peteršilj …  Čas sušenja v sušilcu za sadje in zelenjavo na 40°C je od 8 do 10 ur. Pri samem sušenju pa upoštevajte tudi navodila vaše pečice ali sušilca.

Posušena jušna zelenjava
Suhi listi pastinaka in zmleti.

Luštrek

Največkrat sušimo in uporabljamo liste in stebla luštreka, sušimo in uporabljamo pa tudi koreninski del. Vejice luštreka, operemo, osušimo in narežemo, narezano zelišče razgrnemo po zabojčku, v katerega smo dali najprej čist papir ali prtiček in sušimo v senčnem suhem prostoru. Priporočljivo je luštrek enkrat do dvakrat na dan premešati, da se enakomerno suši, ko je luštrek suh, se drobi med prsti.  V slučaju deževnega vremena luštrek sušimo v sušilcu za sadje ali v pečici na največ 40°C in to od 8 do 10 ur. Pri samem sušenju pa upoštevajte tudi navodila vaše pečice ali sušilca.

Podrobnejše navodilo za sušenje: luštrek za začimbo.

Posušena jušna zelenjava                                                                                                            Posušena jušna zelenjava

                                                                                                                           Posušen in zmleti luštrek.

Majaron

Majaron je rastlina, ki jo nabiramo in sušimo v času cvetenja, saj takrat vsebuje največ eteričnih olj, mineralnih snovi, čreslovine, grenčice in tudi aromatičen vonj ima majaron v času cvetenja najmočnejši. Za uporabo majarona v kulinariki je priporočljivo, da lističe odtrgamo od stebelc, da nas kasneje ne motijo pri odišavljanju, in jih pri uporabi lahko zdrobimo s prsti, ko je posušen in se prisotnost majarona v hrani izgubi, poveča pa se aroma in nam obogati kuhani obrok ali mesni izdelek.

Posušena jušna zelenjava
Svež majaron.

Majaron sušimo pri temperaturi, ki ne presega 40 °C, čas sušenja v sušilcu je od 8 do 10 ur, v suhem lepem vremenu je priporočljivo, da ga sušimo v senci, ali na podstrešju, kjer si uredimo čisti kotiček, kjer sušimo zelišča, v deževnem vremenu pa majaron posušimo v pečici ali sušilcu za sadje in zelenjavo. Posušeni majaron shranimo v kozarec ali posodo za shranjevanje živil, ki se dobro zapira, da se majaron ne razdiši in ga shranimo v temnem zračnem prostoru.

Podrobnejše navodilo za sušenje: majaron kot začimba.

 

Posušena jušna zelenjava
Posušen in zmlet majaron.

Origano

Origano vsebuje sestavine, ki spodbujajo prebavo, kot antioksidant pa preprečuje oksidacijo maščob. Vsebuje vitamine in minerale, kot so vitamin A, B6, C, E, K, železo, magnezij, kalcij in kalij.

Za sušenje origana, pa očiščene listke origana razporedimo po pladnju. Pladenj z origanom damo sušit v zračen suh prostor, ki ni izpostavljen soncu. Tako posušen origano ohrani lepo zeleno barvo in močno aromo. Enkrat ali dvakrat na dan ga na rahlo premešamo, da se enakomerno suši.  Origano lahko posušimo tudi v sušilcu do 40°C, čas sušenja je 8 do 10 ur. Pri samem sušenju pa upoštevajte tudi navodila vaše pečice ali sušilca.

Posušena jušna zelenjava.
Sušenje origana.

Ko je origano tako suh, da drobi, ko ga stisnemo s prsti, je dovolj suh in ga lahko shranimo v steklen kozarček. Na kozarček napišemo ime začimbe in datum, kdaj smo ga shranili.

Podrobnejše navodilo za sušenje: origano za začimbo.

Posušena jušna zelenjava
Posušen in zmlet origano.

Nadzemna koleraba in gomolj zelene

Značilen nežen okus kolerabe je posledica gorčičnega olja in nekaterih hranilnih snovi. Vsebuje tudi veliko vitamina C, bogata pa je tudi s fitokemikalijami, kot so sulforafan in indol-3-karbinol,

Zelena predstavlja idealno kombinacijo vitaminov skupine B. Vitamini iz B-kompleksa namreč varujejo naš živčni sistem in zdravje le pod pogojem, če jih je v presnovi udeleženih več skupaj. Prav tako v zeleni najdemo veliko vitamina C in E.

Nadzemna kolerabo in gomolj zelene, olupimo, dobro operemo, naribamo in jo v tanki plasti naložimo na pladenj sušilnika, kjer sušimo na temperaturi največ 60 °C, čas sušenja je 10 do 12 ur, med sušenje večkrat rahlo premešamo in zamenjamo vrstni red krožnikov. Sušimo lahko tudi v pečici ali pa v suhem vremenu zunaj v senci, čas odvisen od vlažnosti zraka. Pri samem sušenju pa upoštevajte tudi navodila vaše pečice ali sušilca.

Podrobnejše navodilo za sušenje: gomolj zelene za začimbo.

Posušena jušna zelenjava
Sušenje gomolj zelene in nadzemne kolerabe. .
Posušena jušna zelenjava
Posušena gomolja nadzemne kolerabe in zelene.

Rumena koleraba

Rumena koleraba je rastlina, ki jo v kulinariki uporabljamo za začimbo in tudi za pripravo raznih juh, enolončnic, minešter in za različne priloge. Poznamo rumeno kolerabo, ki raste kot gomolj in nadzemno, ki jo imenujemo tudi kolerabica. Mlada rumena koleraba vsebuje toliko vitamina C kot limona.

Posušena jušna zelenjava
Sušenje rumene kolerabe.

Rumeno kolerabo najprej razpolovimo in jo olupimo, razrežemo jo na manjše kose, ki bodo primerni za strganje na strgalniku nato jo naribamo in jo v tanki plasti naložimo na pladenj sušilnika. Rumeno kolerabo sušimo na temperaturi največ 60 °C, čas sušenja je 10 do 12 ur, med sušenje večkrat rahlo premešamo in zamenjamo vrstni red krožnikov. Pri samem sušenju pa upoštevajte tudi navodila vaše pečice ali sušilca.

Podrobnejše navodilo za sušenje: Rumena koleraba – sušenje za začimbo.

Posušena jušna zelenjava
Suha rumena koleraba.

Rdeči korenček

Korenje ima dober okus, poskrbi za barvitost na krožniku in lahko se pohvali z visoko hranilno vrednostjo. Karotin v korenju poskrbi, da je korenček oranžne barve. Je zelo koristen v prehrani, saj vsebuje vitamine A, B1, B2, B3, B6, B9, C, kalcij, železo, fosfor, magnezij, natrij, kalij in je bogat s karoteni. Domovine te oranžne korenovke v Evropa in že v 17. stoletju so začeli gojiti korenje različnih sort.

Korenje očistimo in ga s strgalom naribamo na tanke rezine, ki jih v tankih rezinah porazdelimo po pladnju sušilca. Sušimo na temperaturi 60 °C, približno 5-6 ur, čas sušenja je odvisen od vlažnosti korenja pa tudi debeline rezin. Pri samem sušenju upoštevamo tudi navodila vaše pečice ali sušilca.

Posušeno korenje lahko v sekljalniku sesekljamo, ali pa ga pustimo v rezinah.

Podrobnejše navodilo za sušenje: Posušen korenček za ozimnico.

Priprava posušene jušne zelenjave

Ko imamo vse sestavine pripravljene in posušene, jih stresemo v večjo posodo in dobro premešamo.

Dobro premešane suhe začimbe polnimo v čiste kozarce s pokrovom ali plastično posodo, ki je primerna za živila in se hermetično zapira. Velikost posode za shranjevane naj bo primerna našim potrebam. Shranjujemo v suhem temnem prostoru.

V vrtu ali njivi si lahko posejemo ali posadimo vse začimbe, ki jih s sušenjem pripravimo za celoletno uporabo. Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor