Česnovi pski v juhi
Print Friendly, PDF & Email

Česnovi pski v juhi so poslastica v začetku poletja, ko se nam kljub vročim dnevom prileže juha, ki je nežnega okusa z nežnim vonjem po česnu.

Ko pri česnu, ki smo ga posadili jeseni ali spomladi zrastejo dolgi peclji, ki na kraju naredijo nastavek za cvet, jih pred cvetenjem porežemo, ko imajo še svežo zeleno barvo in pri prelomu slišimo nežen glas kot “psk” po katerem je ta del rastline dobil tudi ime. Žal se v trgovini ali tržnici pski zelo težko dobijo, če nimate svojega vrta se pozanimajte pri sosedih in prijateljih, ki vrtnarijo in ta del rastline zavržejo.

Pripomočki za pripravo česnovih pskov v juhi

  • lonec
  • krožnik
  • deska za rezanje
  • nož
  • kuhalnica
  • zajemalka
  • tehtnica
  • merica za tekočino
  • skodelica
  • žlica
  • štedilnik

Sestavine za pripravo česnovih pskov v juhi

Za štiri osebe:

  • 100 g narezanih česnovih pskov
  • 4 žlice pšeničnega zdroba
  • 20 g surovega masla
  • 1000 ml vode
  • sol po okusu
  • poper po okusu

Postopek za pripravo česnovih pskov v juhi

Česnove pske po potrebi operemo, jih očistimo tistih delov, ki že izgubljajo svežo zeleno barvo in odstranimo zgornji del pskov, ki pripravljajo cvet in jih narežemo na dolžino 4 – 6 mm. V loncu raztopimo surovo maslo in v njega stresemo narezane česnove pske, ki jih na zmernem ognju prepražimo toliko, da lepo zadiši po česnu, to je dve do tri minute.

Na prepražene česnove pske stresemo pšenični zdrob in med stalnim mešanjem pražimo toliko časa, da se pšenični zdrob lepo razpusti in pomeša z maslom in narezanimi česnovimi pski, paziti moramo, da pšenični zdrob ne ostane v grudicah.

Na prepražene česnove pske in zdrob vlijemo vodo in med stalnim mešanjem počakamo, da juha zavre, nato jo na zmernem ognju kuhamo pet minut in juha je kuhana.

Postrežemo jo v skodelici in jo po želji in okusu popopramo. Juha je naslednji dan še bolj okusna in slastna.

Ne zavrzite pskov, ki jih lahko koristno uporabite. Lučka Glaser

Zraven pa priporočam nekaj različnih idej za popolno kosilo, za vsakega nekaj:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor