Koruzni žganci
Koruzni žganci so okusna jed, so sladko-slani in jih lahko jemo samostojno ob napitkih, mleku, jogurtu, enolončnicah … Koruzne žgance so pripravljale že naše babice, da so nasitile lačne želodčke in obdržale družino dolgo sito. Koruzni žganci so preveč zapostavljena jed in so nekako izginili z naših jedilnikov. Poskusite jih pripraviti, saj je enostavno in presenečeni boste, kako okusni so.
Koruzna moka ne vsebuje glutena, na 100 g vsebuje 374 kalorij, je vir vlaknin, vitaminov skupine B, med katerimi je veliko folne kisline (B9), od mineralov pa nas obogati s kalijem, fosforjem in magnezijem, ščiti pa nas pred prostimi radikali, ki se ne uničijo med kuhanjem koruznih žgancev.
Pripomočki za pripravo koruznih žgancev:
- merica za tekočino
- lonec s pokrovko
- žlica
- kuhalnica
- kozica
- skledica
- štedilnik
Sestavine za pripravo koruznih žgancev:
Za 4 osebe:
- 500 ml koruzne moke
- 1000 ml vode
- sol po okusu
- 2 žlici ocvirkov z mastjo
Postopek za pripravo koruznih žgancev:
Najprej odmerimo vodo in jo damo v lonec, lonec pokrijemo in ga pristavimo na štedilnik, da voda zavre, med tem časom pa odmerimo koruzno moko.
Vrelo vodo posolimo in vanjo damo vso koruzno moko.
Mešamo jo na zmerni temperaturi od 5 do 8 minut oziroma toliko časa,
da se pričnejo žganci ločevati od kuhalnice in lonca. Potem temperaturo zmanjšamo na počasno kuhanje, lonec pokrijemo in tako pustimo koruzne žgance na štedilniku še 35 do 40 minut, da se zgostijo.
Tako pripravljene koruzne žgance nadrobimo v skledico.
V kozico damo mast z ocvirki in jih med mešanjem stopimo in segrejemo, da se ocvirki zapenijo in
s tako segretimi ocvirki z žlico žgance zabelimo.
Če nam zmanjka kruha ali pa si zaželimo koruzne žgance, si jih lahko skuhamo. Lučka Glaser
Pa poglejmo kakšne žgance, polento in močnik sem še pripravila za vas:
- Slastni ajdovi žganci z vročim mlekom.
- Ajdovi žganci s krompirjem.
- Koruzno krompirjevi žganci z ječmenovo belo kavo.
- Polenta za vse generacije.
- Močnik kuhan na vodi.