Porova kremna juha
Print Friendly, PDF & Email

Porova kremna juha je sladko slana, z dodano kislo smetano, ki ji poživi okus in jo naredi žametno.

Por, je poleg tega, da je okusen, tudi naravno orožje proti bakterijam in glivam, je izvrstna zelenjava, ki skrbi za zdravo črevesje. Porovo kremno juho lahko ponudimo kakor začetek kosila ali pa večerjo, v Turčiji pa so mi domačini povedali, da take juhe uživajo kar za zajtrk. Por pogosto uporabljamo tudi za začimbo, kot čebulo, česen, čemaž … Vsebuje na 100 g samo 60 kalorij, vitamine  A, B1, B2, B6, folno kislino ter vitamin E,  ne smemo pa spregledati tudi vitamina C, ki je pomemben v boju proti okužbam.

Porova kremna juha

Pripomočki za pripravo porove kremne juhe

  • palični mešalnik

Sestavine za pripravo porove kremne juhe

Za 6 obrokov:

Postopek za pripravo porove kremne juhe

Najprej olupimo krompir, ga dobro operemo in v čisto vodo narežemo na manjše kocke.

Porova kremna juha

Tudi por dobro operemo v hladni tekoči vodi in odstranimo slabe dele listov, prav posebno moramo biti pozorni na vrhu kjer se listi stikajo, ker se tam lahko nabere zemlja in ostale nečistoče. Očiščen por narežemo na rezance široke od 3 do 5 mm.Porova kremna juha

V kozici segrejemo surovo maslo, dodamo narezan por in pražimo tako dolgo, da lepo zadiši in se zmehča.

Porova kremna juha

Dodamo še na koščke narezan krompir, jušno zelenjavo, posolimo in zalijemo z vročo vodo.

Pokrito kuhamo na srednji temperaturi, da počasi vre, ko sta por in krompir kuhana do mehkega, to je približno 15 – 20 minut, vse skupaj s paličnem mešalnikom sesekljamo.

Preizkusimo slanost porove goste juhe, po potrebi dosolimo in zboljšamo okus s kislo smetano, ki jo tudi vmešamo s paličnim mešalnikom, vse skupaj na hitro prevremo in juha je pripravljena.Porova kremna juha

Porovo kremno juho lahko postrežemo samostojno z domačim kruhom za večerjo ali malico, lahko pa tudi kakor toplo predjed pri kosilu. Preden juho  postrežemo, jo potresemo  z na drobno  narezanim  porom in popopramo po želji.

Porova kremna juha

Por je resnično polnovredna zelenjava, ki ga uporabljamo zaradi izvrstnega okusa tudi za začimbo. Lučka Glaser

Kako lahko shranimo por:

Uporaba pora v jedeh:

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor