Porova kremna juha
Porova kremna juha je sladko slana, z dodano kislo smetano, ki ji poživi okus in jo naredi žametno.
Por, je poleg tega, da je okusen, tudi naravno orožje proti bakterijam in glivam, je izvrstna zelenjava, ki skrbi za zdravo črevesje. Porovo kremno juho lahko ponudimo kakor začetek kosila ali pa večerjo, v Turčiji pa so mi domačini povedali, da take juhe uživajo kar za zajtrk. Por pogosto uporabljamo tudi za začimbo, kot čebulo, česen, čemaž … Vsebuje na 100 g samo 60 kalorij, vitamine A, B1, B2, B6, folno kislino ter vitamin E, ne smemo pa spregledati tudi vitamina C, ki je pomemben v boju proti okužbam.
Pripomočki za pripravo porove kremne juhe
- palični mešalnik
Sestavine za pripravo porove kremne juhe
Za 6 obrokov:
- 250 g očiščenega pora (svežega ali zamrznjenega)
- 280 g olupljenega krompirja
- 40 g surovega masla, lahko tudi maščoba po vaši želji
- 1 žlica posušene jušne zelenjave ali jušne zelenjavne začimbne mešanice , lahko pa dodate tudi svežo zelenjavo
- 1500 ml vode
- 2 žlici kisle smetane
- morska sol po okusu
- poper po želji
- 10 g na drobno narezanega pora za dekoracijo
Postopek za pripravo porove kremne juhe
Najprej olupimo krompir, ga dobro operemo in v čisto vodo narežemo na manjše kocke.
Tudi por dobro operemo v hladni tekoči vodi in odstranimo slabe dele listov, prav posebno moramo biti pozorni na vrhu kjer se listi stikajo, ker se tam lahko nabere zemlja in ostale nečistoče. Očiščen por narežemo na rezance široke od 3 do 5 mm.
V kozici segrejemo surovo maslo, dodamo narezan por in pražimo tako dolgo, da lepo zadiši in se zmehča.
Dodamo še na koščke narezan krompir, jušno zelenjavo, posolimo in zalijemo z vročo vodo.
Pokrito kuhamo na srednji temperaturi, da počasi vre, ko sta por in krompir kuhana do mehkega, to je približno 15 – 20 minut, vse skupaj s paličnem mešalnikom sesekljamo.
Preizkusimo slanost porove goste juhe, po potrebi dosolimo in zboljšamo okus s kislo smetano, ki jo tudi vmešamo s paličnim mešalnikom, vse skupaj na hitro prevremo in juha je pripravljena.
Porovo kremno juho lahko postrežemo samostojno z domačim kruhom za večerjo ali malico, lahko pa tudi kakor toplo predjed pri kosilu. Preden juho postrežemo, jo potresemo z na drobno narezanim porom in popopramo po želji.
Por je resnično polnovredna zelenjava, ki ga uporabljamo zaradi izvrstnega okusa tudi za začimbo. Lučka Glaser
Kako lahko shranimo por:
Uporaba pora v jedeh:
- Vrtnarski golaž.
- Porova mineštra z govejim mesom.
- Porova enolončnica s krompirjem.
- Pivska mesno zelenjavna obara.
- Hitra porova kremna juha.
- Polenta z jurčki in porom.
- Bobova kremna juha.
- Porov zavitek.
- Skutno porov zavitek.
- Namaz iz jurčkov.