Krompirjev pire z muškatnim oreščkom
Rojstni kraj krompirja je Južna Amerika in je z odkritjem Amerike je prišel tudi v Evropo. Najprej je bil na jedilniku samo pri plemstvu, šele kasneje je krompir postal kot ljudska hrana dostopen vsem prebivalcem Evrope. Krompir vsebuje velike količine škroba, ki vsebuje veliko magnezija, kalija, fosfate, natrij in kalcij. Zaradi vitamina C , ki ga krompir vsebuje, je v kombinaciji z ostalimi minerali idealna prehrana v današnjem času, ko zaužijemo veliko presladke in premastne hrane, zato bi moral biti večkrat na jedilniku.
Muškatni orešček doda slanemu kremastemu krompirju skupaj z okusom po maslu, še dodatno lešnikovo aromo in okus.
Krompirjev pire z muškatnim oreščkom – pripomočki
- lonec s pokrovko
- tlačilec krompirja
- žlica
- merica za tekočino
- skodelice za serviranje
- štedilnik
Krompirjev pire z muškatnim oreščkom – sestavine
Za 4 osebe:
- 600 g krompirja
- sol
- 500 ml vode
- 40 g masla
- muškatni orešček
- 100 ml mleka
- 1 jušna žlica drobnjaka ali peteršilja (po želji)
Krompirjev pire z muškatnim oreščkom, kako ga okusno narediti
Krompir olupimo in ga dobro operemo, opranega narežemo na kocke kakor prikazuje fotografija, zalijemo, da je prekrit z vodo in solimo po okusu. Pristavimo lonec s krompirjem na štedilnik in krompir kuhamo do mehkega. Ali ke krompir kuhan, ugotovimo tako, da ko vilice zapičimo v košček krompirja, vilice z lahkoto zdrsnejo v sredico koščka. Ko je krompir kuhan, lonec odstavimo iz štedilnika in vodo od krompirja odlijemo.
V lonec k odcejenemu krompirju dodamo maslo in muškatni orešček in s tlačilnikom krompirja (mečkačem) temeljito zmečkamo in zmešamo koščke krompirja, nato dodamo še mleko in ponovno zmečkamo in temeljito premešamo.
Pire krompir naložimo v skodelice za serviranje ter po vrhu potresemo z drobno narezanim drobnjakom ali peteršiljem – po želji.
Nasveti za serviranje krompirjevega pireja z muškatnim oreščkom:
- Goveji zrezki po lovsko
- Goveji golaž
- Popečena paprika s čebulo, slanino in sirom
- paradižnik z jajci in čebulo
- Mesni polpeti z ovsenimi kosmiči
- Slastna mrežna pečenka
- Slavnostna svinska pečenka v pečici
- Kaneloni z šunko in sirom
- Okusne polnjene paprike
- Ocvrta piščančja bedra z manj kalorijami
- Tradicjonalni segedin ali golaž s kislim zeljem
- Najbolj slastna jajčka, pečena na ocvirkih
- Koleraba po dunajsko
Želim vam dober tek, Glaser Lučka.