Sladki Miklavževi parklji
Print Friendly, PDF & Email

December je mesec treh dobrih mož in eden njih je Miklavž. Miklavž nam prinese vrečo sladkih dobrot, v kateri se običajno znajdejo pomaranče, rožiči, morda kakšna čokolada ali bonboni in obvezno mora zraven biti kvašeni parkelj z dolgim rdečim jezikom.

sladki-miklavzevi-parklji-8Sladki Miklavževi parklji – pripomočki:

  • tehtnica
  • posoda za mešanje
  • pekač
  • nož
  • čopič

Sladki Miklavževi parklji – sestavine:

Sestavine zadoščajo za 8 parkljev

  • 500 g moke
  • 1 vrečica suhega kvasa
  • 60 g stopljenega masla
  • 70 g sladkorja
  • 250 ml toplega mleka
  • 1 jajce
  • ščep soli
  • nastrgana limonina lupinica
  • 2 žlici ruma
  • suhe brusnice ali rozine
  • rdeč papir za jezik

Sladki Miklavževi parklji – postopek:

Najprej zmešamo suhe sestavine za testo. Ker bomo uporabili suhi kvas, ni potrebno predhodno delati kvasec.

sladki-miklavzevi-parklji-1Nato dodamo mokre sestavine: jajce, maslo, mleko in rum ter limonino lupinico.

sladki-miklavzevi-parklji-2Testo temeljito pregnetemo. Testo je bolj mehko, vendar se ne prijema prstov. Če je premehko, dodamo še malo moke, oz. če je pretrdo, dodamo še mlačnega mleka. Testo damo na mirno mesto in pustimo, da vzhaja.

sladki-miklavzevi-parklji-3Ko je testo podvojilo volumen, ga ponovno pregnetemo in razdelimo na enako težko kupčke. Lotimo se izdelave parkljev. Kupček testa po dolgem rahlo razvaljamo.

sladki-miklavzevi-parklji-4Z nožem izrežemo kot prikazuje slika.

sladki-miklavzevi-parklji-5Z malo ročne spretnosti oblikujemo parklje. Za oči in gumbe uporabimo suhe brusnice ali rozine. Iz rdečega papirja izrežemo jezike  in jih prilepimo na izoblikovane parklje.

sladki-miklavzevi-parklji-6V pekaču na peki papirju jih pustimo vzhajati cca. 15 minut. Nato jih spečemo v pečici na 170 stopinj Celzija cca. 20 minut. Med peko jih lahko po vrhu premažemo s stepenim jajcem ali samo z vodo.

sladki-miklavzevi-parklji-7Veselo miklavževanje!

Ocena:
Skupaj: 36 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor