Beli žganci s krompirjem
Print Friendly, PDF & Email

Beli žganci s krompirjem so stara jed naših babic in dedkov. Takrat so se žganci mešali ročno in so porabili kar nekaj energije, da so jih pripravili, sedaj imamo pripomočke, da si olajšamo delo in jih tako tudi lahko hitro naredimo.

Bele žgance s krompirjem po Sloveniji  imenujejo tudi beli žganci, krompirjevi žganci, oženjeni žganci, dödoli… v vsakem področju Slovenije bele krompirjeve žgance imenujejo drugače, čeprav gre za isto ali podobno jed.

Bele žgance s krompirjem lahko ponudimo za zajtrk, večerjo ali pa kakor prilogo za kosilo, lahko jih jemo z belo kavo, mlekom, jih zabelimo z ocvirki, prepraženimi jurčki, ponudimo ob kmečkih pojedinah, … še več povezav do receptov pa sem pripravila spodaj.Beli žganci s krompirjem

Pripomočki za pripravo belih žgancev s krompirjem

  • mešalnik za testo, lahko pa jih zmešamo ročno

Sestavine za pripravo belih žgancev s krompirjem

Za 4 osebe:

  • 400 g očiščenega, narezanega krompirja
  • 400 g bele ostre moke tip 40o
  • 2 l vode
  • morska sol po okusu
  •  2 žlici maščobe (lahko uporabimo svinjsko mast ali pa olje po želji in okusu)

Priprava belih žgancev s krompirjem

Najprej olupimo in narežemo krompir na koščke, ga dobro posolimo, ter ga pristavimo na štedilnik, da zavre, tako naj vre 5 minut.

Beli žganci s krompirjem

Nato na krompir stresemo odtehtano moko in na sredini s pomočjo ročaja kuhalnice naredimo luknjo, da bo voda preko luknjice med vrenjem kipela. Tako v pokriti posodi kuhamo 20 minut.

Beli žganci s krompirjem

Po 20 minutah je krompir mehak in tudi moka kuhana, odtočimo vodo v drugo posodo, saj jo bomo morda še potrebovali.

Sedaj se lotimo mešanja, ki je lahko ročno ali pa si pomagamo z električnim mešalnikom.

Če jih bomo mešali ročno, sestavinam v loncu dodamo maščobo ter temeljito premešamo s kuhalnico, da nastane gosta masa, ki ne sme biti čisto gladka, če so žganci pregosti, dolivamo vodo, ki smo jo prej odlili. Mešanje na roko je fizično zahtevno in dolgotrajno. Danes si je težko predstavljati, da so še ne tako dolgo nazaj, recimo še v času naših babic, žgance mešali na roke.

Če pa mešamo s pomočjo električnega mešalnika ali kuhinjskega robota, pa maso preložimo v posodo, v kateri bomo mešali, dodamo maščobo in mešamo z nastavkom za gnetenje testa in pustimo mešati toliko časa, da je dobro premešano.

Ko so beli krompirjevi žganci dobro premešani, jih pustimo stati vsaj 10 minut, da se zgostijo, lahko pa jih skuhamo tudi za naslednji dan.

Beli žganci s krompirjem

Pred postrežbo jih s kuhalnico ali dvema žlicami nadrobimo (natrgamo) v posodice, kjer jih bomo postregli.

Beli žganci s krompirjem

Bele žgance s krompirjem lahko med drugim postrežemo z vročim mlekom ali pa ječmenovo belo kavo, ki se preprosto pripravi

Sestavine za ječmenovo belo kavo:

  • 20 g mešanice praženega ječmena in korenine cikorije (Proja)
  • 400 ml vode
  • mleko po okusu
  • sladkor po okusu

V lonec nalijemo 300 ml hladne vode in dodamo praženo mešanico ječmena in cikorije 20 g. Na zmernem ognju lonec z vodo in mešanico segrevamo in čakamo, da mešanica začne počasi vreti, lonca ne pokrivamo, da nam kava ne prekipi. Ko začne vreti, jo začnemo z žlico mešati toliko časa, da se pene razgubijo, lonec odstavimo s štedilnika in še vrelo kavo prelijemo s 100 ml hladne vode. Kuhano kavo odstavimo za 10 minut, da se mešanica ječmena in cikorije naravno usede na dno lonca. Kavo, ki je ohlajena, odlijemo v lonček, saj se kava naravno očisti in se usedlina nahaja na dnu lonca. Mešanica kave praženega ječmena ima prijeten vonj in okus po kavi. Po želji kavo segrejemo, lahko dodamo mleko in sladkor, ter dodamo belim žgancem. Podrobna navodila za pripravo: ječmenova bela kava.

Beli žganci s krompirjem

Bele žgance se velikokrat postreže tudi z ocvirki, ki jih segrejemo v masti, da se zapenijo in takrat z žlico zajamemo ocvirke iz maščobe in jih potresemo po vročih belih žgancih tik preden jih postrežemo. Nasvet za pripravo domačih ocvirkov: domači ocvirki in mast.

Beli žganci s krompirjem

Beli žganci s krompirjem me spominjajo na mojo babico, pa čeprav sem tudi jaz že babica. Lučka Glaser

Poleg zgoraj omenjenega pa se k belim žgancem odlično poda tudi:

Za vse ljubitelje žgancev pa:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor