Špinačni njoki
Print Friendly, PDF & Email

Špinačne njoke pripravimo kot prilogo k različnim mesnim jedem, omakam ali si jih pripravimo kot samostojen obrok.

Špinača vsebuje veliko vitaminov kot so: A, B1, B2, B6, C, E, K, folno kislino in veliko balastne snovi. Kalij, kalcij, magnezij in železo pa dopolnjujejo bogato vsebino te zelenjave, ki bi morala rasti na vsakem vrtu in biti večkrat na jedilniku. Tudi krompir, ki ga uporabimo za pripravo špinačnih njokov ima bogato hranljivo vrednost in vsebuje zaščitne snovi, minerale in vitamine, kot so: kalij, kalcij, fosfor, magnezij, železo in je pomemben vir vitaminov: C, B1 in B2.

Pripomočki za pripravo špinačnih njokov:

  • lonec s pokrovko
  • kuhinjska tlačilka
  • nož za rezanje njokov
  • skleda
  • silikonska podlaga
  • kuhalnica
  • krožnik
  • penovka
  • štedilnik

Sestavine za pripravo špinačnih njokov

Za štiri osebe:

  • 200 g olupljenega krompirja
  • 200 g zamrznjene ali sveže špinače
  • ščepec muškatnega oreščka
  • ščepec kurkume
  • 30 g masla
  • 1 jajce
  • 150 g črne moke tip 1100
  • sol po okusu

Postopek priprave špinačnih njokov

Krompir olupimo, ga operemo in narežemo na kocke, dolijemo vodo, posolimo in ga kuhamo v pokritem loncu, čas kuhanja je odvisen od vrste krompirja in velikosti kock. Ko je krompir kuhan, mu odlijemo vodo, dodamo maslo in s kuhinjsko tlačilko pretlačimo.

Zamrznjeno špinačo predhodno odmrznemo. Če uporabljamo svežo, jo pripravimo po navodilu za zamrzovanje špinače.

V posodo damo pretlačen krompir, dodamo špinačo, muškatni orešček in kurkumo.

Ko smo dodali še jajce, vse skupaj dobro premešamo, da se jajce enakomerno porazdeli.

Na koncu dodamo še moko in mešamo toliko časa, da dobimo gostoto mase, ki nas spominja na testo za peko kruha. Tedaj testo položimo na silikonsko podlogo.

Testo za njoke z roko raztegnemo na debelino približno 2 cm, nato jih narežemo na približno enako širino kot je debelina testa, tako dobimo trakove, ki jih narežemo na približno 2 cm dolžine, Velikost špinačnih njokov lahko prilagodimo našim željam in potrebam, vendar pravilo velja, da naj bo velikost njoka v velikosti grižljaja.

V loncu zavremo vodo, jo posolimo in v vrelo vodo stresemo narezane njoke. Ko voda z njoki zavre, pustimo vreti na zmernem ognju 10 minut.

Ko so njoki kuhani, jih s penovko poberemo iz lonca in jih naložimo v skledo. Serviranje špinačnih njokov je odvisno od naše iznajdljivosti, želja in potreb.

 

Špinača s krompirjem je kombinacija, ki je primerna za staro in mlado. Lučka Glaser

Zraven špinačnih njokov priporočam:

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor