Slastna kremna bučna juha s krompirjem
Bučna juha je lahek in okusen obrok. Obožujejo jo otroci in tudi starejši. Je nizkokalorična juha za ljudi, ki želijo izgubiti kakšen kilogram in očistiti notranje organe. Postrežemo jo lahko za kosilo, malico ali večerjo. Priprava je enostavna in hitra. Pri pripravi lahko uporabimo sveže bučke ali pa zamrznjene bučke, ki smo jih shranili za ozimnico. Odvisno kateri letni čas jo kuhamo. Okus juhe obogatimo z domačo jušno zelenjavo, čebulo in česnom. Popestrimo pa z zlatimi kroglicami, rižem, ribano kašo, rezanci, ajdovo kašo … Ali pa pojemo juho brez zakuhe.
Kremna bučna juha s krompirjem – pripomočki:
- nož
- deska
- lonec s pokrovko
- kuhalnica
- merica za tekočino
- žlica
- palični mešalnik.
Kremna bučna juha s krompirjem – sestavine:
Za 4 osebe:
- 300 g bučk
- 1 čebula ( 100g )
- 100 g krompirja
- 5 strokov česna
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlica domače jušne zelenjave
- sol
- drobnjak
- zlate krogljice
- 1 l vode
Kremna bučna juha s krompirjem – priprava:
Najprej olupimo čebulo in česen in ju nasekljamo. Buče, če so z mehkim olupkom, dobro umijemo pod tekočo vodo in jih narežemo na kocke. Če pa imajo olupek trd, jih tudi olupimo. Pečke bučk, če so trde odstranimo, mehke pa lahko skuhamo skupaj z bučkam za juho. Jaz sem uporabila domače bučke, ki sem jih že poleti pripravila za ozimnico. Krompir olupimo narežemo na kocke in operemo.
V lonec damo olje in na njem, ob stalnem mešanju popražimo čebulo, ko je čebula lešnikove barve je dovolj prepražena in lahko dodamo nasekljan česen in še malo popražimo. Krompir dodamo v lonec in zalijemo z vodo, pokrijemo s pokrovko in pustimo vreti 10 minut. Po tem času dodamo v lonec še domačo jušno zelenjavo. Če tega domačega izdelka nimamo, dodamo svežo narezano zelenjavo za obogatitev okusov. Na koncu dodamo sestavinam še bučke. Pokrijemo in pustimo, da prevre in se kuha še 5 minut.
S paličnim mešalnikom dobro premešamo in zdrobimo koščke v kremno juho. Bučno juho solimo po želji na koncu kuhanja. Za obogatitev juhe lahko skuhamo riž, ribano kašo, rezance … jaz pa imam najraje zlate kroglice. Servirano juho na krožniku lahko potresemo z drobno narezanim drobnjakom.
Naj bo poletje ali zima taka juha vedno paše, da ogreje želodec in nam prinese svežino zelenjave. Dober tek vam želim, Lučka Glaser.