Bobova kremna juha
Bobova kremna juha je prijetnega sladkobnega okusa in nas malo spominja na fižolove juhe. Bob je že malo pozabljena stročnica, ki uspeva tudi v hladnejšem podnebju in je bila pri nas ena najpomembnejših živil pred sajenjem krompirja. Uporablja se podobno kot fižol, uporabljamo lahko stroke, ko so še čisto mladi ali pa zrnja. Najpogosteje se stroke pusti na rastlini, da odebelijo zrnje in se le-te olušči iz stročja. Po okusu in obliki so zrna boba precej podobna fižolu, imajo pa debelejšo lupino.
Pripomočki za pripravo bobove kremne juhe:
- cedilo
- lonec s pokrovko
- kozica
- štedilnik
- kuhalnica
- palični mešalnik
- pasirka ali cedilo
- krožnik
Sestavine za pripravo bobove kremne juhe
Za dve osebi:
- 250 g boba v zrnu (bodisi svežega, zamrznjenega ali posušenega)
- 500 ml vode
- vejica peteršilja, zelene in luštreka
- 100 g rdečega korenja
- 50 g čebule
- 20 g pora
- 3 žlice olja
- 3 žlice jušne zelenjave (ali na drobno sesekljana sveža zelenjava in zelišča: korenje, peteršilj, čebula, zelena, koleraba, majaron, sladki janež, origano, timijan, …)
- sol po okusu
- 2 žlice drobnjaka (svežega ali zamrznjenega)
- jušne kroglice ali kruhove kocke po okusu in želji
Priprava bobove kremne juhe
Zrnje boba speremo pod tekočo vodo, če uporabljamo zrela suha zrnja boba, ga moramo pred uporabo namakati vsaj osem do deset ur. Bob stresemo v lonec, dodamo peteršilj zeleno in luštrek, lonec pokrijemo in kuhamo na zmernem ognju toliko časa, da se zrnja boba zmehčajo. Čas kuhanja je zelo odvisen od zrelosti in namakanja bobovih zrn.
Med tem časom, ko kuhamo bob, narežemo na drobno zelenjavo in jo na olju v kozici skupaj z jušno zelenjavo med mešanjem prepražimo za tri do pet minut.
Kuhan bob stresemo skupaj z dodano zelenjavo in tekočino, v kateri se je kuhal, v kozico k prepraženi zelenjavi in s paličnim sekljalnikom bob in zelenjavo dobro sesekljamo.
Zrno boba vsebuje zelo trdo ovojnico, zato je potrebno kuhano juho spasirati, če pasirke nimamo si lahko pomagamo z gostim cedilom.
Spasirano ali precejeno bobovo juho ponovno postavimo na štedilnik, jo posolimo po svojem okusu in zavremo še za dve do tri minute. Ljubitelji drobnjaka jo lahko še potresejo z na drobno narezanim drobnjakom in dodajo jušne kroglice ali kruhove kocke.
Spoznajte že malo pozabljeno stročnico in si pripravite čudovito juho iz boba. Lučka Glaser
Tudi recepti iz fižola so čudoviti:
- Fižolova mineštra.
- Prečmuh ali fižol z jabolki.
- Pečen fižol iz pečice.
- Fižolova juha s kislim zeljem.
- Fižolova enolončnica z vodnimi žličniki.
- Kremna juha iz stročjega fižola.
- Stročji fižol s krompirjem zabeljen z ocvirki.
- Fižolov namaz.
- Fižolova kremna juha z ribano kašo.
- Pašta fižol.
- Kisla repa po kmečko.
- Zelje s fižolom v solati.
- Ričet s prekajenim svinjskim parkljem.