Riž z ajdovo kašo kot priloga
Print Friendly, PDF & Email

Riž z ajdovo kašo, ki ga pripravimo kot prilogo, je bolj bogatega okusa. Takšna priloga je hitro pripravljena in lahko jo ponudimo k raznim omakam, zraven pečenega piščanca, pečenke, dodamo kuhani juhi namesto druge zakuhe. Možnosti je neomejeno.

V Sloveniji poznamo dve vrsti ajdove kaše: navadno ajdovo kašo in tatarsko ajdovo kašo. V kulinariki najpogosteje uporabljamo navadno ajdovo kašo, ki tudi raste pri nas, tatarska ajdova kaša pa raste v bolj goratem področju in je pri nas manj znana.
Hranilna vrednost ajdove kaše na 100 g je 343 kalorij  v njej se nahajajo škrob, antioksidanti, prehranska vlaknina, proteini z visoko biološko vrednostjo, ter ostale zdravju koristne sestavine: minerali, kalij, fosfor, magnezij in železo in vitamine … Ajdova kaša ne vsebuje glutena, zmanjšuje tveganja za previsok holesterol, visok krvni pritisk in nekatere raziskave pa so celo dokazale, da je organizem ljudi, ki redno uživajo ajdo, obogaten z zdravim holesterolom, krvni obtok je hitrejši in pritisk nižji. Hkrati deluje protivnetno in zaščitno pred boleznimi srca ter izboljšuje delovanje jeter.

Poznamo veliko vrst riža. Ločujemo ga po obliki in velikosti: okroglozrnati, srednjezrnati in dolgozrnati riž in glede na na stopnjo predelave ličimo na nebrušen riž: rjavi, cargo, naravni in brušen riž, ki je beli riž. Riževo zrno sestavljajo zunanja luska, semenska ovojnica, notranji del in kalček, bogat z zdravimi maščobami, vitamini in antioksidanti. Semenska ovojnica in kalček sta glavna prednost rjavega riža pred belim sta najbolj bogata s pomembnimi hranili in vlakninami. Kalorije riža na 100 g od 357 do 370 klorij.

Pri receptu sem uporabila navadno ajdovo kašo in dolgozrnati riž.

Pripomočki za pripravo riža z ajdovo kašo

  • merica za tekočino
  • žlico
  • žličko
  • kozica s pokrovko
  • štedilnik

Sestavine za riž z ajdovo kašo kot priloga

Za dva obroka:

  • 150 ml dolgozrnatega riža
  • 50 ml navadne ajdove kaše
  • 400 ml vode
  • sol po okusu

Postopek za pripravo riža z ajdovo kašo kot prilogo

Najprej pripravimo sestavine: riž, ajdovo kašo, hladno vodo in sol. V kozico damo dolgozrnat riž, vodo, sol in navadno ajdovo kašo. Riž in ajdovo kašo enostavno odmerimo s pomočjo merilnika tekočin, tehtanje ni potrebno.

Sestavine pomešamo, kozico pokrijemo s pokrovko in pristavimo na štedilnik, da prične vreti.

Pazimo, da tekočina ne prične kipeti in, ko zavre, zmanjšamo temperaturo, da vre zmerno. Dolgozrnat riž se kuha približno 12 -14 minut, poglejte za podrobno navodilo na embalažo riža, proizvajalci napišejo točen podatek za določeno vrsto in obdelanost riža, istočasno z rižem se bo skuhala tudi ajdova kaša in s svojim okusom in sestavinam obogatila jed. Zato vam svetujem, da ste pri izbiri riža pozorni na čas kuhanja, ki naj bo enak času, ki ga potrebuje ajdova kaša.

Ko je riž z ajdovo kašo kuhan v kozici ni več tekočine, saj vpije vso vodo in še vročega postrežemo.

Priloga riža z ajdovo kašo je zanimiva in okusna, poskusite in mi sporočite. Lučka Glaser

Za zraven riža s ajdovo kašo vam priporočam:

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor