Korenčkova kremna juha
Korenčkova kremna juha je okusna lahka juha, ki prijetno deluje na naše telo, nas pogreje in poživi.
Korenje ima dober sladek okus, barvitost na krožniku in visoko hranljivo vrednost. Karotin prispeva k temu, da je korenček oranžne ali rumene barve. Korenček v prehrani koristi, ker vsebuje vitamine A, B1, B2, B3, B6,B9, C, kalcij, železo, magnezij, fosfor,kalij, natrij in je bogat s karoteni, ki na več načinov koristijo zdravju, predvsem kot antioksidanti. Domovina te oranžne korenovke je Evropa. V 17. stoletju so začeli z gojenjem različnih sort korenja. Danes je na voljo v trgovini skozi vse leto v različnih barvnih odtenkih od oranžne do rumene.
Pripomočki za pripravo korenčkove kremne juhe:
- lonec s pokrovko
- posoda za pranje
- cedilo
- deska za rezanje
- nož
- kuhalnica
- palični mešalnik
- skodelica
- štedilnik
Sestavine za pripravo korenčkove kremne juhe
Za štiri osebe:
- 300 g očiščenega mešanega korenja: rumenega in rdečega
- 150 g olupljenega krompirja
- 70 g narezane čebule
- 3 žlice olja
- 1000 ml vode
- sol po okusu
- žlička drobnjaka
Postopek priprave korenčkove kremne juhe:
Korenček očistimo dobro operemo in ga narežemo na drobne kocke, enako storimo tudi s krompirjem.
Čebulo narežemo na drobno, v lonec vlijemo olje in dodamo narezano čebulo in jo na zmernem ognju prepražimo, ko opazimo da je čebula začela rjaveti, dodamo na kocke narezano korenje in krompir, lonec pokrijemo in vse skupaj dušimo približno 10 minut, vmes večkrat premešamo.
Na prepraženo korenje in krompir vlijemo vodo, posolimo, lonec pokrijemo in na zmernem ognju kuhamo približno 10 – 15 minut. Ko smo poizkusili in ugotovili, da sta korenje in krompir kuhana, ju s paličnim mešalnikom sesekljamo na drobno tako, da dobimo kremno juho.
Kremno juho poizkusimo, po potrebi dosolimo in v skodelici serviramo, za izboljšanje okusa pa jo potresemo z drobnjakom.
Juha, ki je bodo veseli mladi in stari, vi pa boste veseli, ko jo bodo vso pojedli. Lučka Glaser
Priporočam ogled še ostalih mojih kremnih juh: