Kuhanje ješprenja
Print Friendly, PDF & Email

Kuhan ješprenj si lahko vnaprej pripravimo zato, da skrajšamo čas priprave različnih obrokov, običajno enolončnic, med njimi je najbolj poznan ričet, lahko pa ga ponudimo tudi v solati, mlečnih narastkih, ali pa ga uporabimo kot zamenjavo namesto riža.

Ješprenj pridobimo iz žita, ki ga poznamo pod imenom ječmen, ki uspeva v različnih podnebnih razmerah. Ko zrna ječmena oluščimo, zrno spremeni ime in postane ješprenj, ki ga uporabljamo v kulinariki. Zaradi njegove strukture je zelo nasiten, saj vsebuje veliko mineralov kot so: fosfor, kalij in magnezij, od vitaminov pa vitamine B kompleksa.

Ječmen se uporablja tudi za pripravo kvasa, viskija, piva, v trgovinah pa lahko kupimo tudi ječmenovo kavo, ki ne vsebuje kofeina in je kot takšna zelo primerna tudi za otroke.


Pripomočki za kuhanje ješprenja

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za kuhanje ješprenja

Količino ješprenja določimo glede na naše potrebe.

  • ješprenj
  • sol
  • voda

Postopek kuhanja ješprenja

Ješprenj stresemo v posodo, ga pregledamo, če se slučajno niso v njem naselili kakšni žužki, posebno, če smo ga imeli založenega in pozabljenega v kakšni omari, preverimo tudi rok trajanja, ki je naveden na vsaki embalaži.

Opomba
Če bomo dali kuhati 100 g surovega ješprenja (tehtamo suhega), dobimo 450 g kuhanega ješprenja.

Pregledani ješprenj stresemo v lonec in ga prelijemo z vodo toliko, da je voda za 2 do 3 centimetre prekrila zrna ješprenja in ga namakamo 4 do 5 ur, najbolj enostavno pa je, da ga namočimo že zvečer in ga pustimo namakati kar preko noči.

Namočeni ješprenj stresemo na cedilo, da voda, v kateri se je namakal odteče in vodo tako tudi zavržemo.

Ješprenj, ki smo ga odcedili, ponovno stresemo v lonec, zalijemo z vodo v razmerju ješprenj – voda 1:4 in posolimo, postavimo na štedilnik in kuhamo 20-30 minut.

Kuhani ješprenj popije vodo in se tudi zgosti, tako da ga lahko uporabimo za pripravo različnih obrokov pri katerih ješprenj potrebujemo. Za pripravo solat pa je priporočljivo, da kuhan ješprenj splaknemo pod hladno vodo in s tem izperemo sluzasti del, ki nastane pri kuhanju. Tako kuhan ješprenj lahko hranimo v hladilniku 3 – 4 dni.

 

Ješprenj lahko pripravimo tudi brez mesa, pač obrok se ne bo imenoval ričet, okusen pa bo zagotovo. Lučka Glaser

Ideje za uporabo kuhanega ješprenja:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor